Afbeelding
Foto: Gertruud Rumphorst
video

"Het is nog nooit zo druk geweest"

Algemeen Uitgeest

De vrijmarkt op koningsdag op de Middelweg tussen het gemeentehuis en De Florijn was weer beregezellig. Om 6.15 uur dienden de eerste verkopers zich aan en om 07.00 uur ging de vrijmarkt officieel van start. De oranje uitgedoste verkopers, jong en oud, hadden er zin in.

Om 09.00 uur werd het wat drukker, maar om 10.00 uur was er bijna geen doorkomen meer aan. "Het is nog nooit zo druk geweest", vertelt Corien Roede. Corien woont op Middelweg 105 en zit lekker buiten met de buren aan een glaasje Oranjebitter. Twee oranje statafels, een schaal broodjes, een biertje erbij en lekker mensen kijken, de buurtjes hebben het zich gemakkelijk gemaakt. Natuurlijk hebben ze ook activiteiten bedacht voor de voorbijgangers. Het hoogtepunt is de 'koningsescaperoom'. Kinderen mogen plaatsnemen in het vierkante huisje van donker plastic met een stoeltje erin en wat kussens. Door een raadsel op te lossen en een opdracht uit te voeren (keihard gillen) kunnen ze ontsnappen. Aliyah, die inderdaad heel hard kon gillen, demonstreert het spel voor onze verslaggever.

Ietsje verderop staat de 9-jarige Madelief Köhne, volgens haar moeder een verkoopster in hart en nieren, op een kleed vol met spullen. Tijdschriften, kleding, speelgoed, spelletjes, ze heeft voor ieder wat wils. Madelief en haar moeder zitten al vanaf 6.15 uur. Veel mensen zijn al aan het opruimen maar Madelief wil graag nog even blijven. Madelief en haar moeder hebben alle spullen opgespaard. Ze zijn onlangs verhuisd en toen bleven er ook veel dingen over die zij nu hebben uitgestald. De tophit is de grabbelton. Madelief heeft hem al vier keer opnieuw gevuld. Madelief is moe, maar gedreven. Ze wil pas weg als de laatste dingen zijn verkocht.

Er staan hele families op de vrijmarkt, zo ook de familie Ossendorp. Zij hebben net de overgebleven spullen ingeladen in een winkelwagen, deze gaan mee terug naar huis. Zoon Tom was vooral blij met de verkoop van een houten babymobiel, deze verkocht hij voor zes euro. Vader Ossendorp: "Dit is de eerste keer dat we op de vrijmarkt staan. Het leukst vond ik de gezelligheid, we hebben zoveel oude bekenden voorbij zien komen". De Ossendorpjes gaan zo lekker naar huis om de Oranjetompoucen op te eten die ze zojuist gekocht hebben. De vrolijk uitgedoste Patricia Tijmes staat ook op de vrijmarkt met haar gezin, vrienden staan naast haar en de buren staan aan de overkant. Ze heeft één derde van haar spullen verkocht en vindt het mooi geweest. Ze gaat straks lekker een borrel nemen met haar vrienden.

Wijkagent Frans Pals: "Het was een fantastische dag, heel gezellig en een goede vrolijke sfeer", hij vindt dat de vrijmarkt moet blijven op de Middelweg, "het is lekker ruim en de mensen staan niet zo op elkaar", zegt hij. Het was vooral tussen 10.00 uur en 14.00 uur erg druk, "zelfs zo druk dat iemand zijn kind kwijt was, gelukkig was die binnen een mum van tijd weer terecht", aldus de wijkagent die al vijf jaar verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen in Uitgeest. Tevreden stapt hij weer op zijn fiets, hij gaat nog even kijken bij de opening van het zwembad.

Door: Margreeth Anema

OSU radio maakte een videoverslag:

Stolpersteine / Struikelstenen worden ook in Uitgeest geplaatst.
Plaatsing 'stolpersteine' (struikelstenen) in Uitgeest 1 uur geleden
Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 19 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 23 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen gisteren
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 18 apr, 20:00
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
Digitale krant