Afbeelding
Foto: NH Nieuws

Akersloters bedenken 'de wegkapitein'

Algemeen Akersloot

Zodra de temperatuur stijgt, schieten ze als paddenstoelen uit de grond: groepjes wielrenners die de Noord-Hollandse fietspaden onveilig maken. Om van dit 'wegpiraat'-imago af te komen, hebben ze in Akersloot een oplossing bedacht: de wegkapitein.

Op het oog lijkt de wegkapitein een doodnormale wielrenner, maar schijn bedriegt. De wegkapitein is uitgerust met een fluitje en een reflecterend hesje en is verantwoordelijk voor het ordelijk verlopen van de wielertocht. "Als de mede-wielrenners het fluitje horen, weten ze dat het menens is", vertelt wegkapitein Rob Bruin, die vandaag achter de groep rijdt. Volgens hem zijn er tal van momenten wanneer zijn functie van pas komt. "Het passeren van mensen, paaltjes, roosters in het wegdek et cetera. Wij geven dat aan en dan is het de bedoeling dat de groep zelf de aanwijzingen weer doorgeeft."

Opleiding
De functie van wegkapitein is niet voor iedereen weggelegd. Alleen ervaren wielrenners maken kans om voor of achter het pelotonnetje te rijden. Ook is er een speciale cursus, vertelt docent Leo van Klink. Volgens hem is het belangrijk dat er iemand is die verantwoordelijkheid neemt voor een groep. "Een groep is net zo lang als een vrachtauto. Maar in een vrachtwagen zit maar één bestuurder en in deze groep zitten er twintig."

Bron: Mediapartner NH Nieuws