Afbeelding
Foto: Alfred de Boer

Uitgeesters geïnterviewd door Bank Beentjes

Algemeen Uitgeest

In 2012 werd er in opdracht van de vereniging Oud Uitgeest een boek gemaakt met interviews van oudere inwoners van Uitgeest. Bank Beentjes heeft deze interviews gehouden en er mooie leesbare verhalen van gemaakt. De interviews werden in eerste instantie gehouden om te zorgen dat veel wetenswaardigheden over het leven in de eerste helft van de 20e eeuw zouden worden opgetekend zodat ze bewaard blijven voor volgende generaties Uitgeesters.

Omdat er zoveel leuke en bijzondere verhalen tevoorschijn kwamen heeft de Vereniging Oud Uitgeest gemeend deze verhalen te bundelen en er een speciale uitgave van gemaakt. Vanwege het grote succes van het eerste boek werd al snel het idee geopperd om een vervolgboek te maken aangezien er best nog wel meer mensen waren die een leuk verhaal over hun jeugd en ons dorp te vertellen hadden. Dit boek kwam er in 2015 en werd tevens aan onze leden cadeau gedaan vanwege het 35-jarig bestaan van onze vereniging. Maar driemaal is scheepsrecht dus daarom werd besloten om nog een derde deel te maken. Wederom zijn hier de herinneringen van nog eens acht Uitgeesters neergeschreven die in de eerste helft van de twintigste eeuw geboren zijn. Er zijn vier vrouwen en vier mannen geïnterviewd waarvan bij het verschijnen van dit boek er helaas al wel weer twee zijn overleden.

De ouders van deze Uitgeesters waren kleine middenstanders, waarschijnlijk zouden we ze in deze tijd ZZP-ers noemen. Ze hadden een bestaan in de bollen of bloemen. Verder was er een schipper, een kolenboer, een sigarenhandelaar, een veeboer, een schilder en een café-eigenaar. We praten over de jaren dertig van de vorige eeuw. Het was crisistijd. Er was hoge werkloosheid en iedereen probeerde op zijn eigen manier een bestaan te verwerven. Alhoewel de verhalen op zich erg divers zijn is het ook frappant dat er overeenkomsten en dwarsverbanden voorkomen. Zo was er een vader met een bollenbedrijf die weer gebruik maakte van de vervoersdiensten per boot van de schipper en ging de bollenboer samenwerken met de kolenhandelaar die op zijn beurt ook weer de schipper inschakelde voor het vervoer. Terugkerende thema's in de verhalen zijn de eenvoudige en vaak kleine behuizing en de soms erg grote gezinnen. Het gaat vooral over de jonge jaren van deze Uitgeesters in een kleine, voornamelijk agrarische dorpsgemeenschap en over winkels en bedrijven in het centrum van Uitgeest die nu allemaal zijn verdwenen.

De uitgifte van het eerste exemplaar van het boek aan de geïnterviewde mensen gebeurde afgelopen dinsdag 24 april in de Zwaan. Waarbij er daarna ook weer een aantal fraaie oude foto's uit het boek getoond werden door de schrijver Bank Beentjes. Verder las mevrouw Wil Schavemaker-Matton, één van de geïnterviewden, een mooi gedicht voor dat ook vermeld staat in het boek. Het is een lofzang op de woonplek van haar jeugd: Het dorpscafé de Ooievaar.

Presentatie boek
Zaterdag 28 april tussen 15.00 en 16.00 uur is er een presentatie van het boek bij boekhandel Schuijt. Er zullen dan ook foto's uit het boek getoond worden. Tevens kunt u het boek aanschaffen voor de prijs van € 12.50.

De tulpenkwekerij van Meijer aan de Middelweg, later werd het Blokker-Meijer. Nu is op deze plek de Bollenhof. Oorspronkelijk was dit de kas van Kabel, de opa van Bert Kabel, één van de geïnterviewden. Op de foto (vermoedelijk eind jaren dertig) zien we Meijer en zijn personeel. (BB 08713)
Het gezin van Jan Brantjes in november 1946. v.l.n.r: Piet, Gerard, vader Jan, Cees, Gury, Jan, moeder Nelie Brantjes-Heijne, Tiny en Ank. Piet werd geïnterviewd.
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 12 uur geleden
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 16 uur geleden 3
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 20 uur geleden
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 22 apr, 10:00
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank 22 apr, 09:00 1
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Afbeelding
Abonnement voor het nieuwe zwemseizoen? Nu in de voorverkoop! 21 apr, 16:00
Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest.
Seizoenswandeling Noord-Hollandpad "maakt zaken zichtbaar en bespreekbaar" 21 apr, 12:00
Gepassioneerd vertelt Arie Zonjee over (de geschiedenis) van zijn Stokkenfabriek op de Meldijk.
S.U.S.-excursie naar de stokkenfabriek:"Een bijzonder uitstapje door het erfgoed van ambacht" 21 apr, 10:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 19:00
Omslag 'Van huisarts toen naar huisarts nu'
Boek Dirk Jan van Wijk uitverkocht 20 apr, 12:00
Digitale krant