Logo uitgeester.nl
Foto: Ruben Noom / 112-Uitgeest.nl

Brandweer opnieuw in actie voor natuurbrand

UITGEEST - Opnieuw moest de brandweer van Uitgeest in actie komen voor een natuurbrand. Zondagmiddag moesten de spuitgasten uitrukken voor een bermbrand aan de Broekpolderweg in Uitgeest.

Bron en foto's: Ruben Noom / www.112-Uitgeest.nl


Bij aankomst was er al een groot gedeelte grasland verloren gegaan en waren er alleen wat kleine vlammetjes te zien. Er restte voor de brandweer alleen nog wat nabluswerkzaamheden. Een gebied van 25 bij 30 meter ging in vlammen op. Tijdens het afblussen werd er op het Busch en Dam ook rook waargenomen. Een politie-auto is poolshoogte gaan nemen maar er bleek sprake te zijn van een gecontroleerde verbranding waarbij de brandweer niet nodig was.

Code oranje
In de regio Noord-Holland Noord geldt code oranje omdat er een verhoogd risico is op een snel uitbreidende natuurbrand. De brandweer raadt mensen af om in bosrijke gebieden onder meer te roken, meldt mediapartner NH Nieuws. Ook mogen er in natuurgebieden geen vuren gemaakt worden. Vuurkorven, fakkels en wensballonnen zijn niet toegestaan. De waarschuwing geldt voor het gebied tussen Uitgeest en Texel.

Door de vrieskou en de harde wind wordt het steeds droger in natuurgebieden. En het was al droog, omdat het al weken niet hard heeft geregend. Bovendien zijn de sapstromen van bomen en struiken in deze tijd van het jaar nog niet op gang gekomen, zodat het hout makkelijk vlam vat. Als er eenmaal ergens brand ontstaat, kan die zich door de wind snel uitbreiden, aldus NH Nieuws. 

Meer berichten