Afbeelding
Foto: Alfred de Boer

Thuisbij - het dagboek van Jan

Column Jan Baaij

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

Er werd door wie nog kon vrijelijk gedanst en iedereen bladerde door de tekstboekjes om het Uitgeester volkslied uit volle borst mee te kunnen zingen

Vrijdag 2 februari 2018
Vanmorgen stond ik op en meteen wist ik dat het een heugelijke dag was, namelijk de verjaardag van Ilona. Ik deed ter wille van het feest na het wassen een beetje stinkie stinkie op. Dat is bij ons ten huize iets uit een flesje op naam van David Beckham. Dat ruikt niet alleen lekker maar ook erg feestelijk. Zo was ook de leenauto erg feestelijk, en zelfs de chauffeur Rob deed zijn best en schiep een feestelijke sfeer en repeteerde een Amsterdams volkslied.

De ochtend werd verder gevuld met koffie drinken en monchou taart eten en cadeautjes aan de feesteling overhandigen. En tegelijkertijd een dikke kus uitdelen op de linker of rechter wang. Of op beide wangen. Dat mocht ook. Daarna werden de taken verdeeld waardoor iedereen het idee had dat hij of zij uitgenodigd was op het feest.

In de Eerste Kamer waren de dames en heren volop aan het pilatussen onder leiding van cursusleidster Marrigje. Op die manier trachtte iedereen zich zo goed als maar enigszins kan voor te bereiden op het grote feest. Op die manier namelijk werd gewerkt aan een uitgelezen conditie van geest en lijf, zodat men duidelijk voorbereid was op het grote feest dat voor de middag op het programma stond.

In de Tweede Kamer werd met vrouw en macht gewerkt aan de voorbereiding van het middagmaal. Op het menu stond gado gado. Het gerecht volgens het recept van Ilona's moeder stond boven aan op Winnie's verlanglijstje. En de feesteling, onze Ilona, was zelf zo in de gloria dat ze jubelend meedeed aan de bereiding. Tess boog zich diep over de sperzieboontjes en liet niet toe dat iemand zich ook maar met één vinger aan haar boontjes kwam. Daarna kon iedereen smullen van het Thuisbij-feestmaal. Iedereen koos het woord van Tinie om het feestmaal te kwalificeren: het was – hoorden we menigmaal - 'verrukkuluk." Daarna was het tijd voor de meeste feestgangers een korte rustpauze op de ruststoelen in te lassen zodat zij zich uitgerust aan de after dinner party konden laven.

Op de party verschenen zo goed als alle partners van de dagelijkse Thuisbijers. De verrukkuluke begeleiding van de feestliederen werd op weergaloze wijze verzorgd door de zangstem van Hetty en uitnemend begeleid door de vingervlugge tonen van Jan's accordeon, kortom het werd een jubelend feest waaraan Ilona met grote glimogen deelnam. Er werd door wie nog kon vrijelijk gedanst en iedereen bladerde door de tekstboekjes om het Uitgeester volkslied uit volle borst mee te kunnen zingen, zelfs als zij van opa of oma dat volkslied nog niet geleerd hadden. Wat een party, wat een unieke sfeer, wat een verrukkuluk feest.

Lees alle dagboek verslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Afbeelding
Wethouder Brouwer neemt het kunstwerk in gebruik.
Kunstwerk om te betreden 30 minuten geleden
Afbeelding
JongerenTop Noord-Holland Noord op 11 april in Schagen 4 uur geleden
De bestelbus kan waarschijnlijk op de schroothoop.
Eenzijdig ongeluk op N246 bij Starnmeer 5 uur geleden
Afbeelding
De Zomertijd: een sprong vooruit in de tijd 6 uur geleden
Hotel Van der Valk in Akersloot.
Nieuwe buren op splitsing Uitgeest- Akersloot 6 uur geleden
Maak jij ook zo'n prachtige foto?
Fotowedstrijd voor jongeren in Kasteeltuin Assumburg 7 uur geleden
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest gisteren
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 28 mrt, 12:00
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 28 mrt, 10:00
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
Digitale krant