Afbeelding
Foto: Leon Klein Schiphorst

Meer aandacht nodig voor belang erfgoed

Cultuur BUCH

Zes organisaties die zich in Castricum en omgeving bezighouden met cultureel erfgoed hebben dinsdag 30 januari in 't Oude Schoolhuys te Limmen een overeenkomst getekend om daar waar nuttig en nodig beter samen te werken. Het gaat daarbij om de Stichting Oer-IJ, de historische Vereniging Oud Akersloot, de Vereniging Oud Uitgeest, de Stichting Museumgemaal 1871, de Stichting Oud Limmen en de Stichting Werkgroep Oud Castricum.

Het initiatief komt van de Stichting Oer-IJ, die vooral aandacht vraagt voor de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van het landelijk gebied in de driehoek Alkmaar, Zaanstad, Velsen. De kwaliteit en kwetsbaarheid van die nu nog groene regio wordt onvoldoende onderkend. Eerder werden al samenwerkingsafspraken gemaakt met Museum Kennemerland, Historisch Genootschap Midden-Kennemerland, de Historische Kring Heemskerk, Huis van Hilde, de Stichting Cornelis Corneliszoon van Uitgeest en de Stichting Oneindig Noord-Holland.

De belangstelling voor aardkunde, archeologie, monumenten en natuur is onder de bevolking groot en dat lijkt goed nieuws, maar er zijn ook zorgen. Niet goed doordachte verstedelijking kan een bedreiging zijn voor cultuurhistorische waarden, waaraan de regio zijn eigenheid ontleent. Om het belang van dat tastbare verleden goed onder de aandacht van gemeenten en politiek te kunnen brengen, is samenwerking belangrijk. Dan kan je elkaar versterken, sprak voorzitter Evert Vermeer bij de ondertekening van het document. "Wij worden graag gehoord en geraadpleegd. Dan is het belangrijk dat wij als historische organisaties elkaar kennen en elkaar kunnen vinden als het nodig is.''

Op de foto staand: Frans Zonneveld (Oud Akersloot), Co Bosschaart (Museumgemaal), Greet Blokker (Museumgemaal), Ron Duindam (Oud Limmen), Lia Veld (Oer-IJ), Evert Vermeer (Oer IJ), en Jos Teeuwisse (Oer-IJ). Zittend: John Wissenburg (Museumgemaal), Theo Duivenvoorde (Oud Uitgeest), Peter Sibinga (Oud Castricum).

Tekst en foto: Léon Klein Schiphorst

Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 1 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 3 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 17 uur geleden
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 21 uur geleden
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 22 uur geleden
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Te zien is de personenauto, via de provincialeweg op het naastgelegen fietspad beland.
Ernstig ongeluk op N203 bij Uitgeest 26 mrt, 11:08
Digitale krant