Huisarts Dirk Jan van Wijk
Huisarts Dirk Jan van Wijk Foto: Aangeleverde foto

Dirk Jan van Wijk - Over gezondheid

Column Dirk Jan van Wijk

In de afgelopen weken heb ik beschreven wat de Gemeente Uitgeest zou kunnen doen om de gezondheid van haar burgers te helpen bevorderen. Maar wat kun je er zelf allemaal aan doen? Jij vindt jouw gezondheid jouw belangrijkste bezit, maar leef je daar ook naar?

Gezondheid
Gezondheid is niet de afwezigheid van klachten, ziekte of gebrek. Gezondheid wordt bepaald door de 6 factoren die ik hierna zal beschrijven en die elkaar beïnvloeden. Als je in het ene gebied minder gezondheid ervaart, kun je dat gevoel verminderen door je gezondheid in een ander gebied te versterken.

1. Lichamelijke functies: Zorg dat je lijf zo goed mogelijk werkt. Beweeg je wel optimaal? Ik ga ervan uit dat je niet rookt. Eet je gezond en niet te weinig of (veel) te veel? Heb je alcohol en fris drinken tot een uitzondering gemaakt?

2. Mentale functies: Hoe beleef je jouw leven? Heb je er controle over? Ben je optimistisch of laat je je stemming negatief beïnvloeden door dingen die tegenlopen of niet aan je verwachting voldoen? Accepteer je jezelf zoals je bent? Wanneer je steeds opnieuw last hebt van (bijvoorbeeld) het gevoel niet goed genoeg te zijn, maak dan eens een afspraak met de POH-GGZ van de huisarts.

3. Spiritualiteit: Wat is de zin van jouw leven? Heb jij zin in de dag en heb je een dagelijks doel? En heb je vertrouwen in de toekomst? Accepteer je het leven zoals het komt en ben je er dankbaar voor? Zorg daarvoor, dat geeft levenskracht!

4. Levenskwaliteit: Ben je tevreden over je huidige leven? Ben je gelukkig, voel je je veilig en evenwichtig en zit je lekker in je vel? Kan het nóg beter? Doe dat!

5. Maatschappelijke participatie: Welke sociale contacten heb je. Wie inspireert je en zou je vaker willen zien? En wie kost je energie en kun je voortaan beter vermijden? Hoor je bij een groep of vereniging? Heb je een leuke werkkring of doe je vrijwilligerswerk en draag je op die manier bij aan de maatschappij?

6. Dagelijks functioneren: Kun je goed voor jezelf zorgen? Hoe heb je dit georganiseerd? Weet je wat je kunt of nog zou kunnen leren? Is het een idee om dit te plannen?

Gezondheid
Laat je gezondheid er zo min mogelijk door beïnvloeden als het op één van deze gebieden minder goed gaat. Versterk jezelf dan op een ander gebied. Ben je bijvoorbeeld rolstoelafhankelijk, dan kun je nog best voorleesmoeder zijn op de basisschool. En als je depressief bent, helpt het enorm als je meer gaat bewegen. En gebruik hulpbronnen om je op alle gebieden te laten versterken! Denk niet alleen aan de huisarts, maar ook aan de maatschappelijk werker, de gemeente, vrienden en de buurvrouw. Wil je weten hoe het met jouw gezondheid is en hoe je die kunt verbeteren? Doe dan de test op test.mijnpositievegezondheid.nl.

Zorg
Gebruik de dokter liever uit voorzorg (wat kan ik zelf doen aan…?) dan uit nazorg (kan ik een pilletje krijgen tegen ...?). Gezondheidszorg zou 'zorg om gezondheid' moeten worden. Zorg voor jouw belangrijkste bezit...als je leven je lief is!

Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 2 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 4 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 18 uur geleden
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 23 uur geleden
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 23 uur geleden
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Te zien is de personenauto, via de provincialeweg op het naastgelegen fietspad beland.
Ernstig ongeluk op N203 bij Uitgeest 26 mrt, 11:08
Digitale krant