Huisarts Dirk Jan van Wijk
Huisarts Dirk Jan van Wijk Foto: Aangeleverde foto

Over matig, door huisarts Dirk Jan van Wijk

Column Dirk Jan van Wijk

Alle (genees-)middelen die we innemen zouden idealiter alleen maar goed voor ons moeten zijn en geen bijwerkingen hebben. Helaas is dat niet altijd zo. Hoe gaan we daar dan mee om?

Drankje
Stel: De dokter schrijft je een lekker drankje voor, dat ervoor zorgt dat je je tijdelijk iets beter voelt, zou je dat dan innemen? En stel dat hij je waarschuwt voor de volgende veelvoorkomende bijwerkingen: Vetzucht en diabetes mellitus en toegenomen kans op hart- en vaatziekten, hoofdpijn, buikpijn, doorslaapproblemen, agressie en stemmingsstoornissen, fors verhoogde kans op bijna alle vormen van kanker, moeheid, plasproblemen, valgevaar, jicht, spierzwakte, nachtelijke kuitkrampen, dementie en ongeschiktheid om auto te rijden of machines te besturen, zou je het dan nog nemen, denk je?

Veiligheid
Het antwoord is vermoedelijk "nee". En terecht! Geneesmiddelen behoren veilig te zijn, te doen waarvoor ze bedoeld zijn en (liefst) geen bijwerkingen te hebben. Allerlei instanties controleren daarop voordat zo'n middel op de markt mag komen. En de richtlijnen daarvoor worden steeds strenger. Het oude aspirine, dat nog altijd gewoon te koop is bij de drogist, zou in deze tijd bijvoorbeeld nooit meer door de keuring komen!

Bijwerking
Het is daarbij ook goed te beseffen dat veel 'geneesmiddelen' eigenlijk niet genezen, maar alleen de klachten wegnemen of verminderen. Het is dus altijd goed om kritisch te zijn op het al dan niet nemen ervan. En wanneer blijkt dat een middel bijwerkingen geeft, dan is dat een teken dat je lijf dat middel niet verdraagt en niet wil hebben! Tegenwoordig is het mogelijk om voor 600-1300 euro je farmacogenetisch profiel te laten bepalen. Dat profiel vertelt je welke geneesmiddelen je wel en niet verdraagt. Waarschijnlijk wordt het bepalen van zo'n profiel in de naaste toekomst gemeengoed en kan daardoor een bewustere medicijnkeus gedaan worden en de kans op bijwerkingen worden geminimaliseerd. Maar ook in díe toekomst blijft het beter om geen geneesmiddelen te hoeven gebruiken!

Gif
Terug naar het 'doktersdrankje' van de eerste alinea. Het gaat hier over een bestaand drankje, dat overal te koop is en door vrijwel iedereen vrijwel iedere dag gedronken wordt! Is dat vreemd, of is dat vreemd? Het gaat over álle drank waar alcohol in zit. Hartstikke giftig! En toch drinken we het vrijwillig (niet eens op doktersvoorschrift!) met z'n allen in grote hoeveelheden! Omdat we onszelf korte tijd iets beter voelen en pretenderen dat het daardoor gezelliger is, vergiftigen we ons lijf en schaden we onze gezondheid! Nee, dan zijn de pillen van de dokter, zelfs een aspirientje, tóch een stuk veiliger!

Tip
Nu kan het zijn dat je na het lezen van dit stukje geschrokken bent van de negatieve effecten die alcohol op je lijf heeft. Dat is dan precies de bedoeling! Maar heb je er tóch wat moeite mee om verder alcohol-loos door het leven te gaan, dan heb ik nog wel een tip voor je om de schadelijkheid te beperken: Bedenk dat je vooral de eerste slok het beste proeft. De rest gaat er zonder veel speciale aandacht achteraan. Neem daarom na elk glas alcoholische drank een glas water. Beter is zelfs om na elke slok alcohol een slok water te nemen! Niet alleen krijg je daardoor nog maar de helft van de alcohol binnen, maar bovendien vul je het extra vocht dat je door de alcohol verliest, direct weer aan!
Dus als je jezelf toch een drankje toestaat: geniet, maar drink met mate en met water!

Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 17 uur geleden
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 21 uur geleden
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox gisteren
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 23 apr, 12:40 3
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 23 apr, 08:00
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 22 apr, 10:00
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank 22 apr, 09:00
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Afbeelding
Abonnement voor het nieuwe zwemseizoen? Nu in de voorverkoop! 21 apr, 16:00
Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest.
Seizoenswandeling Noord-Hollandpad "maakt zaken zichtbaar en bespreekbaar" 21 apr, 12:00
Digitale krant