Jan Baaij in gesprek met Sinterklaas bij Geesterheem
(Foto: Anita Webbe)
Jan Baaij in gesprek met Sinterklaas bij Geesterheem (Foto: Anita Webbe) Foto: Anita Webbe

Thuisbij - het dagboek van Jan (24 november 2017)

Column Jan Baaij

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

Frans heeft namelijk al gevraagd aan Marrigje wat 'we' de volgende les gaan doen.

Erg veel zin om te schrijven, had ik deze vrijdag (24 november) niet. Ik had zelfs expres mijn aanteken-blocnootje in mijn koffertje gelaten. Ik zei tegen mijn mede-thuisbijer Frans dat ik het wel onthouden zou, zoveel was er niet te onthouden. En over het eten mocht ik van een trouwe lezer niet zoveel meer schrijven, dat was toch vaak alleen maar dat de warme hap weer erg lekker was.

Vandaag ook weer, we aten een kipstoofpotje. De aardappelen werden bereidwillig geschild door meesterschiller Piet. De stoofpot werd klaar gemaakt door Erica en Frans. De kenmerken waren oude bekenden van het aloude kippenstofpotje. Het was zo lekker, dat er zo nu en dan aan tafel bij het happen spontane stiltes vielen, maar dan hele lekkere stiltes.

Tijdens de voorbereidingstijd manifesteerde zich nadrukkelijk Marrigje. Marrigje met de roze ballen om volledig te zijn. Ze had een hele gevulde tas met ballen bij zich. We zullen haar dus op meerdere dagen bij Thuisbij zien. Zo hebben we vandaag gezien wat wij van de docente Pilatus-beweging kunnen verwachten, dat wil namelijk wil zeggen, dat zij de hele bevolking van de grote tafel in de Thuisbij-keuken spontaan laat bewegen.

Dat wil zeggen de meedoende (hoofdzakelijk) mannen. Zij rollen de ballen van de ene kant van de tafel naar de andere. En een lol dat zij daarbij hebben, het is te gek. Lol is daarbij het zwakke woord. Beter is het om zalig of fantastisch te gebruiken. Frans heeft namelijk al gevraagd aan Marrigje wat 'we' de volgende les gaan doen. Hij heeft voor die les al belet aangevraagd, hij heeft al zo gezegd voor die les een date bij Marrigje. Ja, Pilatus-beweging heeft allure dankzij de ballen van Marrigje.

Ondertussen was Carola in de andere kamer van Thuisbij bezig samen met Sjaan, Tess en Tinie van aan stukjes gezaagde boomtakken Kerstmannen te maken. Grappig en leuk. Tenminste als je de kunst verstond die stukken boomtakken met een watten baard en een rood gekleurde mijter leuk te  vinden. Je kunt deze les ook een les 'houtjes zagen' noemen. Maar dan heb je lang zoveel lol niet. En lol hebben ze bij Thuisbij zat. Als ze van stukken vuistdikke takken kerstmannen maken. Of als met ze roze ballen over de tafel rollen onder het motto 'lach of ik schiet'.

Lees hier alle dagboek verslagen. 

Omslag 'Van huisarts toen naar huisarts nu'
Boek Dirk Jan van Wijk uitverkocht 3 uur geleden
Stolpersteine / Struikelstenen worden ook in Uitgeest geplaatst.
Plaatsing 'stolpersteine' (struikelstenen) in Uitgeest 5 uur geleden
Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 23 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 19 apr, 12:00
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 19 apr, 10:00
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 18 apr, 20:00
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Digitale krant