Afbeelding
Foto: aangeleverd

Over-tuigen (2) door huisarts Dirk Jan van Wijk

Column Dirk Jan van Wijk

Vorige week heb ik je uitgelegd dat jouw wereldbeeld, de manier waarop je de mensen en dingen om je heen ziet, afhangt van je overtuigingen. En dat die overtuigingen bij iedereen verschillend zijn. En dat die overtuigingen je over het algemeen helpen en versterken, maar soms ook niet. Dat noemen we dan een beperkende overtuiging en die is te veranderen. Vandaag zal ik vertellen hoe.

Beperkende overtuiging

'Ik ben niet goed genoeg', 'het zal toch wel mislukken', 'ik ben voor het ongeluk geboren', zijn voorbeelden van een beperkende overtuiging. Vaak ontstaan zulke overtuigingen al in je jonge jaren, bijvoorbeeld omdat je altijd de goedkeuring van (één van) je ouders miste. En gedurende je leven zijn er natuurlijk af en toe dingen niet helemaal goed gegaan en heb je genoeg bewijzen verzameld om deze beperkende overtuiging te versterken! En misschien ben je jezelf zo waardeloos gaan voelen dat je alcohol bent gaan gebruiken om jezelf beter te voelen. Maar daardoor gaan er weer dingen mis of stel je anderen teleur en versterk je je minderwaardigheidsgevoel.

Veranderen

Hoe kun je een dergelijke overtuiging veranderen? Belangrijk is het om goed te weten dat het veranderen van een overtuiging veel tijd vraagt en vergevingsgezindheid naar jezelf. Iets anders leren gaat nu eenmaal met vallen en opstaan. (Hoewel een overtuiging ook heel snel kan veranderen. Denk er nog maar eens aan terug hoe snel je geloof in de Goedheiligman veranderde!)

Er zijn meerder manieren om een beperkende overtuiging te veranderen. Ik zal er twee beschrijven. De eerste is een cognitieve methode (met je verstand dus) in 4 stappen. De tweede een methode met je onbewuste in 1 stap.

4 stappen

Realiseer je om te beginnen dat alle akeligheid je niet overkomt, maar een gevolg is van een beperkende overtuiging (stap 1). Benoem deze vervolgens (stap 2). Bijvoorbeeld 'ik ben niet goed genoeg'. Formuleer daarna welke overtuiging je in plaats van de oude zou willen hebben (stap 3). Bijvoorbeeld: 'Ik ben wél goed genoeg en kan nóg beter worden door te leren van de dingen die mij overkomen'. En tenslotte doe je er alles aan om deze overtuiging tot de jouwe te maken (stap 4). Schrijf het op de schermbeveiliging van je computer, en op de mok waar je koffie uit drinkt, waardoor je er steeds mee wordt geconfronteerd. Stel je maximaal voor hoe geweldig het is om deze overtuiging te hebben. Spreek vooral met mensen die deze overtuiging al hebben! Deel je plannen met de mensen om je heen en laat zij je helpen deze te realiseren! Enzovoort. Want alles wat je aandacht geeft, groeit immers!

1 stap

Het 4 stappenplan is wellicht gemakkelijker gezegd dan gedaan. Stap 1 kan al lastig zijn, omdat veel overtuigingen onbewust zijn. Of je hebt het al vaak geprobeerd, maar het veranderen mislukt steeds. Dan valt het te overwegen om een (familie-)opstelling te doen met het beperkende thema dat je elke keer weer tegenkomt in je leven. In zo'n opstelling wordt altijd duidelijk wat de beperkende overtuiging is en waardoor je deze hebt gekregen. En in de regel word je ook duidelijk wat je te doen hebt om voortaan door een andere 'overtuigingsbril' naar de wereld te kijken. Om vervolgens te ervaren dat de wereld je ineens veel gunstiger gezind lijkt te zijn!

Ben je door mij overtuigd?

Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 16 minuten geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 14 uur geleden
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 18 uur geleden
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 19 uur geleden
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 23 uur geleden
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00 3
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Te zien is de personenauto, via de provincialeweg op het naastgelegen fietspad beland.
Ernstig ongeluk op N203 bij Uitgeest 26 mrt, 11:08
Paaseieren zoeken was een groot succes bij FC Uitgeest!
Paaseieren zoeken bij FC Uitgeest 25 mrt, 16:00
Digitale krant