Afbeelding
Foto: Anita Webbe

Over-tuigen door huisarts Dirk Jan van Wijk

Column Dirk Jan van Wijk

Ben jij voor het ongeluk geboren? Zit het altijd tegen? Zal het wel weer mislukken? Kan die ander het altijd beter dan jij? Had je het eigenlijk beter moeten doen of weten? Ervaar jij ook zoveel onrecht in de wereld? Lijkt iedereen het wel op jou gemunt te hebben? Wie zit er nu op jou te wachten?

Het overkomt me!
Iedereen herkent wel momenten dat dergelijke gedachten opkomen. Hopelijk niet al te lang. Helaas zijn er ook mensen die deze gedachten heel vaak of zelfs altijd hebben. Dan wordt het lastiger om een leuk leven te hebben! En als je last hebt van van dergelijke gedachten, is de kans groot dat je het idee hebt, dat het je overkomt, dat de oorzaak buiten jezelf ligt. Begrijpelijk, maar meestal doe je het toch écht zelf. Ik zal het uitleggen, want zodra je het snapt, kun je het leven ineens veel zonniger gaan zien!

Tuig
In principe wordt ieder mens geboren met dezelfde mogelijkheden. Het lijkt wel of de één een talent heeft om timmerman te worden en de ander pianist, maar onderzoek heeft al lang uitgewezen dat iedereen in beginsel dezelfde mogelijkheden heeft. We worden allemaal geboren met hetzelfde tuig, we hebben hetzelfde gereedschap ter beschikking.

Overtuiging
Onze 'overtuiging' bepaalt vervolgens hoe we dat tuig gaan gebruiken. Die overtuiging is de manier van denken die we in de loop van ons leven ontwikkelen. En dat heeft weer te maken met onze komaf, wat we leren van onze ouders en door de dingen die we meemaken. En door die overtuigingen gaan we de wereld en de dingen die gebeuren op een bepaalde manier zien. Meestal op een manier, die onze overtuiging versterkt. Als ik tegen 3 mensen voorstel om naar Griekenland te gaan, zal de eerste wellicht direct het beeld van een zonovergoten strand krijgen, de tweede verheugt zich vooral op de Griekse keuken en de derde ziet meteen op tegen de vliegreis.

Filters
Hoe je de wereld ziet, heeft te maken met aandacht en filters. De dingen die (op basis van je overtuigingen) je aandacht trekken, ervaar je veel vaker. En je ziet bepaalde dingen ook niet, omdat je die filtert uit je waarneming. Als je bijvoorbeeld overweegt een bepaald type auto te kopen, valt het je ineens op hoeveel er al rondrijden! En hoe vaak heb je iets dat tegen je is gezegd, niet gehoord, omdat je je aandacht elders had? Een bekend voorbeeld hiervan is dat als je testpersonen vraagt om naar een filmpje te kijken van een basketbalwedstrijd en te tellen hoe vaak de bal wordt overgespeeld, niemand ziet dat er halverwege een grote gorilla door het beeld loopt!

Aandacht versterkt
Dus alles wat je aandacht heeft, lijkt ook wel veel voorbij te komen. Heb je de overtuiging dat het wel weer zal mislukken, wat denk je dan dat er gebeurt? Juist! En heb je het volste vertrouwen dat er na je ontslag een veel leukere baan gaat komen, reken dan maar dat die er komt! Zo 'gebeuren' er veel dingen vanwege je overtuigingen. Overtuigingen die beperkend voor je kunnen zijn of versterkend.

Verandering
"Dat kan allemaal wel waar zijn", zeg je misschien, "maar hoe verander ik die beperkende overtuigingen dan?" Tja, dat is inderdaad gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt zo'n overtuiging immers al heel lang en ongetwijfeld heeft hij je ooit ook nut bewezen. Doe het dan nog maar eens anders! Alle verandering begint echter met inzicht. In dit geval het inzicht dat jouw negatieve kijk op de zaken voortkomt uit je beperkende overtuigingen. Heb ik je overtuigd van de overtuiging dat de manier waarop jij waarneemt voor een groot deel te maken heeft met jouw beperkende en versterkende overtuigingen? Mooi! Dan laat ik je in één van mijn volgende columns lezen hoe je deze overtuigingen wellicht tóch kunt veranderen. Ik ben er in elk geval van overtuigd dat je het kunt!

Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 1 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 5 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 7 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 21 uur geleden
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Digitale krant