Eerste  groentendoorvaarveiling in Broek op Langedijk
Eerste groentendoorvaarveiling in Broek op Langedijk Foto: Aangeleverd

S.U.S.-excursie naar museum Broeker Veiling in Broek op Langedijk

Human Interest Uitgeest

De Broeker Veiling is de eerste en de laatste groentedoorvaarveiling ter wereld. Op deze historische plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen van groenten bij afslag ontstaan. Van 1912 tot 1973 was dit veilinggebouw het economische hart van de tuinbouwcultuur in de regio. U kunt zelf plaatsnemen op de authentieke veilingbanken. De prijs wordt bepaalt via de veilingklok.

Tijdens de rondleiding neemt de gids u mee door het museum en vertelt over het leven van de tuinders en hun familie rond het jaar 1900. U beleeft het agrarische leven van vroeger in een hedendaags jasje met nostalgische beelden, oude voorwerpen en sfeervolle taferelen.

De rondvaart: Honderden jaren graven, ploeteren en baggeren gingen eraan vooraf om groenten te kunnen verbouwen op zeer vruchtbare akkers. Dit land was alleen bereikbaar per schuit. Vandaag de dag zijn er nog sporen uit het verleden zichtbaar en wordt u meegenomen op een aangename vaartocht door het laatst overgebleven deel van het Rijk der Duizend Eilanden.

De vaste exposities leren u over de tuinderscultuur in de regio. 'De veildag' is een film van 8 minuten waarin u een indruk krijgt van een werkdag van een tuinder rond het jaar 1900. 'Rijk der Duizend Eilanden' is een levendige presentatie die inzicht geeft in de ontstaansgeschiedenis en het gebruik van dit bijzondere gebied. 'Leven van het Land' draait om de veilingklok en 'tuinder Arie' vertelt u in een audiotour over het veilingcomplex.

Dinsdag 28 november, verzamelen om 09.15 uur bij station Uitgeest of op eigen gelegenheid om 10.30 uur bij het museum, duur bezoek van 10.30 – ± 15.00 uur. Kosten zonder MJK: € 23,-- en met MJK € 7,--. Dit is inclusief: rondleiding met gids (45-60 min.), rondvaart ( 40-60 min.), museumbezoek en demonstratieveiling ( ± 60 min.) en een kop koffie of thee met een broekerbol. Exclusief: reiskosten (trein Uitgeest-Heerhugowaard en bus) en lunchkosten.

Informatie en opgeven:
Op het kantoor van de Stichting Uitgeester Senioren, op de eerste etage van Dorpshuis de Zwaan, Middelweg 5, 1911 EA Uitgeest, telefonisch: 0251 – 31 90 20 of via de mail: s.u.s@inter.nl.net. Zie ook onze website: www.uitgeestersenioren.nl.

Leendert Steijger (M3 architecten) en Jan Schouten (wethouder)  presenteren de woningbouwplannen op locatie De Meet.
Geslaagde informatieavond over woningbouw 'Strandwal' op 'Meetlocatie' 6 uur geleden
Het Regthuys.
Oer-IJ ommetje door Uitgeest 10 uur geleden
Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 13 uur geleden
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 23 apr, 16:00
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 23 apr, 12:40 3
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 23 apr, 08:00
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 22 apr, 10:00
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank 22 apr, 09:00
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Afbeelding
Abonnement voor het nieuwe zwemseizoen? Nu in de voorverkoop! 21 apr, 16:00
Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest.
Seizoenswandeling Noord-Hollandpad "maakt zaken zichtbaar en bespreekbaar" 21 apr, 12:00
Digitale krant