Huisarts Dirk Jan van Wijk
Huisarts Dirk Jan van Wijk Foto: Aangeleverde foto

Over vitamine B12 (Tweede deel van een drieluik over vitamines)

Column Dirk Jan van Wijk

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Vorige week hield ik een pleidooi om iedereen dagelijks een vitamine D-tablet te laten slikken. Ook aan vitamine B12 kun je een tekort hebben, maar dat geldt vooral voor bepaalde groepen. Behoor je tot een van die groepen en heb je klachten van een tekort, dan is het verstandig ook een tabletje B12 te slikken.

Voedingsbronnen
Vitamine B12 is belangrijk voor de aanmaak van bloedcellen en het herstel van zenuwweefsel. Daarnaast speelt het een rol bij de weerstandsopbouw en energievoorziening van je lichaam. Het zit in voldoende mate in dierlijke producten als vlees, vis en zuivel. En wanneer iemand gevarieerd eet, zal hij of zij altijd voldoende binnen krijgen. Bovendien sparen we vitamine B12 op in ons lichaam en doen er erg zuinig mee. Een tekort ontstaat daarom pas als we langdurig geen B12 uit voedsel hebben kunnen opnemen.

Groepen met tekort
Er zijn twee groepen mensen die een tekort aan vitamine B12 kunnen verwachten. In de eerste plaats natuurlijk mensen die geen (of weinig) dierlijke producten eten. Vegetariërs bijvoorbeeld. Deze mensen moeten zeker B12-tabletten gebruiken. En in de tweede plaats mensen die niet goed in staat zijn om B12 uit de voeding op te nemen. Dat zijn alle mensen die een maagoperatie hebben ondergaan of dagelijks maagzuurtabletten gebruiken. Maar ook mensen met chronische darmziektes zoals coeliakie (glutengevoelige spruw) of de Ziekte van Crohn halen te weinig B12 uit hun voeding. En tenslotte ook mensen met suikerziekte die het medicijn Metformine gebruiken.

Klachten
Een tekort aan vitamine B12 ontstaat dus pas wanneer een van de hierboven genoemde oorzaken langere tijd bestaat. Er kan dan bloedarmoede optreden (met als gevolg vermoeidheid en eetlustvermindering) en schade aan het zenuwstelsel (gevoelsstoornissen aan de voeten, geheugenproblemen).

Advies
Mensen die tot eerder genoemde groepen behoren en bovengenoemde klachten hebben, doen er goed aan om hun vitamine B12-gehalte in het bloed te laten bepalen. Bij een aangetoond tekort, kan dit worden aangevuld door B12-injecties of -tabletten. Meestal is de voorraad B12 in je lichaam weer op peil als je vijf injecties hebt gehad of gedurende twee maanden dagelijks een tablet van 1000 mg hebt genomen. Om een vitamine B12-tekort vervolgens te voorkomen volstaat het om eens per week een tablet van 1000 mg te nemen. En ook voor deze vitamine geldt: het is ongevaarlijk, je kunt er nooit te veel van nemen. Dat geldt echter niet voor alle vitamines. Maar daarover volgende week meer…..

Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 6 uur geleden
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 11 uur geleden
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 14 uur geleden
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 16 uur geleden
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 16 apr, 10:00
Bij OBS de Wissel volgen leerlingen het Daltononderwijs.
Open Huis Daltonkindcentrum De Wissel 15 apr, 16:00
Molen De Pauw.
Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna 15 apr, 14:00
Digitale krant