Thuisbij - het dagboek van Jan
Column Jan BaaijWat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij dagbesteding Thuisbij.
Elly Cornelisse zag het ook toen ze aan het eind van haar visite de artistieke oogst zag.
Woensdag 12 juli 2017
Ik zat op tijd op mijn stoel in de hal te wachten op de Thuisbij-taxi. Het laatste stuk reed ik met chauffeuse José en Sjaan. Frans van de Westergeest was niet helemaal klaar met aankleden en de rest. Hij kwam dus wat later. We dronken zoals gewoonlijk onze ochtend-koffie. Aan het eind van het koffiedrinken nodigde Ilona de dames uit voor een kunstzinnig samenzijn aan de ronde tafel. Waarvoor precies legde ze niet uit, dat zagen de deelneemster aan het einde van het kunstzinnig samenzijn zelf wel.
En ze zagen het wel. Elly Cornelisse zag het ook toen ze aan het eind van haar visite de artistieke oogst zag. Zij – Elly – was trouwens zeer onder de indruk van Thuisbij. 'Ik had al veel van Thuisbij gehoord,' zei ze. 'Telkens kwam er iets tussen, maar nu dacht ik: geen uitstel deze keer en ik stapte binnen.' Ze liet zich door onze Ilona met de grootste belangstelling door onze panden gidsen. Als tegenprestatie had El het unieke Uitgeester spijsbrood meegenomen. Dat ging er moeiteloos in. Elly ging later diep onder de indruk van alles wat zij gezien had het dorp weer in.
Aan tafel ging het gesprek onder andere over Santiago de Compostella. Over in je eentje honderden kilometers door België, Frankrijk en Spanje fietsen. Gestuurd door de prachtige cultuur langs 's Heren wegen. De liefhebbers lieten zich leiden door diegenen die er al eens geweest waren.
Henk was vandaag weer een keer onze parttime-kok. Hij had deze keer liefdevol gezorgd voor Kip met Pruimen. Dat klinkt heel gewoon, maar als onze Henk het op zijn eigenwijze bereid heeft, smaakt het van Oei-oei-wat zalig. Je hoort hem niet als hij achter het aanrecht staat, maar je proeft hem deze te lekkerder. Zo maken wij wat mee bij Thuisbij.
Eind van deze week komt Wilma uit het Oosten des lands weer bij ons langs. Ze komt voor een van haar jarige kleinkinderen. Maar ze had ons gewaarschuwd. Ze zou als ze weer eens bij Thuisbij langs kwam ook eens iets aparts meenemen, een zalige hazelnoot schuimtaart van de dor-ge-loo-bakker uit Dedemsvaart. Nou, net als het spijsbrood van de Uitgeester bakker Putter, dat ging erin. Wij hebben het nog niet geproefd, maar wat Wilma meebrengt, dat gaat er ook graag in, durven wij te gokken. U hoort van ons.
Lees alle dagboek verslagen op www.thuisbij.eu/dagboek-van-jan