Afbeelding
Foto: aangeleverd

Thuisbij - het dagboek van Jan

Column Jan Baaij

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij dagbesteding Thuisbij.

Elly Cornelisse zag het ook toen ze aan het eind van haar visite de artistieke oogst zag.

Woensdag 12 juli 2017

Ik zat op tijd op mijn stoel in de hal te wachten op de Thuisbij-taxi. Het laatste stuk reed ik met chauffeuse José en Sjaan. Frans van de Westergeest was niet helemaal klaar met aankleden en de rest. Hij kwam dus wat later. We dronken zoals gewoonlijk onze ochtend-koffie. Aan het eind van het koffiedrinken nodigde Ilona de dames uit voor een kunstzinnig samenzijn aan de ronde tafel. Waarvoor precies legde ze niet uit, dat zagen de deelneemster aan het einde van het kunstzinnig samenzijn zelf wel.

En ze zagen het wel. Elly Cornelisse zag het ook toen ze aan het eind van haar visite de artistieke oogst zag. Zij – Elly – was trouwens zeer onder de indruk van Thuisbij. 'Ik had al veel van Thuisbij gehoord,' zei ze. 'Telkens kwam er iets tussen, maar nu dacht ik: geen uitstel deze keer en ik stapte binnen.' Ze liet zich door onze Ilona met de grootste belangstelling door onze panden gidsen. Als tegenprestatie had El het unieke Uitgeester spijsbrood meegenomen. Dat ging er moeiteloos in. Elly ging later diep onder de indruk van alles wat zij gezien had het dorp weer in.

Aan tafel ging het gesprek onder andere over Santiago de Compostella. Over in je eentje honderden kilometers door België, Frankrijk en Spanje fietsen. Gestuurd door de prachtige cultuur langs 's Heren wegen. De liefhebbers lieten zich leiden door diegenen die er al eens geweest waren.

Henk was vandaag weer een keer onze parttime-kok. Hij had deze keer liefdevol gezorgd voor Kip met Pruimen. Dat klinkt heel gewoon, maar als onze Henk het op zijn eigenwijze bereid heeft, smaakt het van Oei-oei-wat zalig. Je hoort hem niet als hij achter het aanrecht staat, maar je proeft hem deze te lekkerder. Zo maken wij wat mee bij Thuisbij.

Eind van deze week komt Wilma uit het Oosten des lands weer bij ons langs. Ze komt voor een van haar jarige kleinkinderen. Maar ze had ons gewaarschuwd. Ze zou als ze weer eens bij Thuisbij langs kwam ook eens iets aparts meenemen, een zalige hazelnoot schuimtaart van de dor-ge-loo-bakker uit Dedemsvaart. Nou, net als het spijsbrood van de Uitgeester bakker Putter, dat ging erin. Wij hebben het nog niet geproefd, maar wat Wilma meebrengt, dat gaat er ook graag in, durven wij te gokken. U hoort van ons.

Lees alle dagboek verslagen op www.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 14 minuten geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 2 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 16 uur geleden
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 21 uur geleden
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed gisteren
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 16 apr, 10:00
Digitale krant