Huisarts Dirk Jan van Wijk
Huisarts Dirk Jan van Wijk Foto: Aangeleverde foto

Over psycho-logica

Column Dirk Jan van Wijk

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Allemaal hebben we elkaar in de afgelopen periode weer een gelukkig nieuw jaar toegewenst. En velen hebben zich goede voornemens voorgenomen. Die voornemens gaan dan meestal over gedragsverandering: 'ik ga stoppen met roken' of 'voortaan laat ik je uitpraten' of 'het komend jaar ga ik elke donderdag meelopen met de dokter'. Maar nemen we onszelf ook weleens dingen voor die werkelijk gericht zijn op vergroten van ons geluk?

Wanneer ik op 2 januari bij de bloemist binnenstap, zie ik dat Robert een grote bos rode rozen heeft gekocht. "Jij begint het jaar goed", reageer ik enthousiast. "Nou", stamelt Robert, "eigenlijk is het omdat ik gisteren een flinke ruzie heb gehad met mijn vrouw!" "Hier zal je haar in elk geval heel blij mee maken", geef ik hem een verbaal schouderklopje. "Veel geluk in het komende jaar!"

Regelmatig onderhoud
Als ik mensen vraag wat het belangrijkste in hun leven is, wordt bijna altijd 'mijn partner' of 'mijn gezin' geantwoord. Maar wees eens eerlijk: besteed je daar dan ook de meeste tijd en aandacht aan? Op je werk heb je regelmatig functioneringsgesprekken. Heb je die ook met je partner en gezin? Waarschijnlijk wordt je auto regelmatig gewassen en krijgt die jaarlijks een onderhoudsbeurt, maar hoe onderhoud je jouw relatie? Verwacht je daarvan dat die automatisch vijftig jaar blijft functioneren?
Schade aan je auto wordt terstond gerepareerd, maar hoe zit het met een scheur in je relatie? Of een kras op je reputatie? Of een deuk in je zelfvertrouwen? Een aantasting van je gevoel van veiligheid? Besteed je daar even goede zorg en onderhoud aan als aan je huis en auto? Of ga je door tot je total loss bent? En wanneer je geen partner of gezin hebt, zijn je vrienden of sociale contacten waarschijnlijk heel belangrijk voor je. Realiseer je regelmatig de waarde die zo'n relatie voor je heeft en laat het die ander weten!

Logisch?
We mopperen met z'n allen heel wat af! Maar zien we daarnaast wel wat er allemaal mooi en goed is in ons leven? We weten maar al te goed dat snoepen slecht voor ons is en dat drank ons tot irritant gezelschap maakt, maar tóch bezondigen we ons er steeds weer aan. Of we klagen over eenzaamheid. Maar welk initiatief nemen we om in contact met anderen te komen? En genieten we daar dan optimaal van? En we zitten vol oordeel over onszelf, maar vooral over anderen. Gunnen we onszelf te zijn wie we zijn en gunnen we de ander zijn of haar eigen gebruiksaanwijzing? (Vrij naar Johan Cruijff: Ieder oordeel heeft zijn nadeel!) Wanneer deze voorbeelden je onbekend zijn: Prima! Houden zo! Helaas heeft bij veel mensen de psyche de neiging om zich vooral op de negatieve dingen te richten, maar is dat wel logisch als we gelukkig willen zijn? Ik geef het je te denken! Als we allemaal gelukkig willen zijn, kunnen we toch beter de positieve kanten van elkaar zien en dat het glas toch echt half vol is?

Hulp zoeken
We zijn gewend veel geld uit te geven aan het onderhoud van onze auto en ons huis en daar deskundige hulp voor in te roepen. Maar veel minder vanzelfsprekend is het onderhoud van ons welbevinden. "Ik vertrouw erop dat het wel goed komt." "We rommelen wel door." "Het waait wel weer over." "Overal is wel eens wat". Met je auto ga je wel naar de garage, maar je eigen 'vastlopers', 'lege accu' of 'slijtage' los je liever helemaal niet op dan dat je ermee naar een professional gaat!
Ook voor geestelijke ondersteuning kunt u bij het MCM terecht. Doe er uw voordeel mee en werk aan een gelukkig nieuw jaar.

Omslag 'Van huisarts toen naar huisarts nu'
Boek Dirk Jan van Wijk uitverkocht 57 minuten geleden
Stolpersteine / Struikelstenen worden ook in Uitgeest geplaatst.
Plaatsing 'stolpersteine' (struikelstenen) in Uitgeest 2 uur geleden
Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 20 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" gisteren
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 19 apr, 10:00
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 18 apr, 20:00
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Digitale krant