Foto: Marianne Jonker
Foto: Marianne Jonker

Uw historische pand verduurzamen onhaalbare opgave?

Algemeen Uitgeest

 Een duurzame woning zonder aardgas. We ontkomen er niet aan. Na 2050 wil de overheid alle woningen in Nederland van het aardgas af. Dit is al een behoorlijk lastige en kostbare opgave waarvan wij als woningeigenaren uiteindelijk zelf een groot deel zelfstandig moeten realiseren. Maar wat als u in een monument, beschermd stads- of dorpsgezicht woont? Is wonen zonder aardgasaansluiting dan onhaalbaar?

Stapsgewijs verduurzamen
Energiebesparende- en soms zelfs energieopwekkende maatregelen voor historische panden zijn goed mogelijk. Echter, het is altijd maatwerk en een uitdaging om de juiste technische oplossingen te vinden die passen bij uw eigen wensen en daarnaast de uitstraling van het pand en de kwaliteit daarvan niet negatief beïnvloeden. Om uw woning voor te bereiden op de toekomst is het verstandig om bij iedere ingreep die u aan uw woning wilt treffen goed na te denken of deze eventuele maatregelen ook op termijn verstandig zijn. 

De gemeente Uitgeest stelt het Duurzaam Bouwloket beschikbaar om inwoners gratis en onafhankelijk te adviseren over energiebesparende maatregelen, subsidie- en financieringsmogelijkheden. Hierdoor kunt u als bewoner altijd even sparren met een onafhankelijke expert en bent u er zeker van dat u de juiste maatregelen in huis toepast.

Regels en vergunningen
Voor wijzigingen aan een monument, beschermd stads- of dorpsgezicht is in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Dat geldt ook voor isolerende of energie opwekkende ingrepen, vooral als de veranderingen onomkeerbaar zijn of zichtbaar vanaf de openbare weg. De situatie kan per pand verschillen, daarom wordt het altijd aangeraden contact op te nemen met de gemeente voordat u aan de slag gaat. Dan weet u precies wat de regels zijn en of u een vergunning moet aanvragen en kan gezamenlijk gekeken worden op welke manier u het beste aan de slag kunt gaan.

Duurzaam Bouwloket
Heeft u behoefte aan gratis informatie en onafhankelijk advies over het verduurzamen van uw (monumentale) woning. Ga naar de website www.duurzaambouwloket.nl, hier vindt u praktische informatie over energiebesparende maatregelen, subsidie- en financieringsmogelijkheden en betrouwbare uitvoerende bedrijven. Voor vragen kunt u terecht bij een onafhankelijk adviseur, door te bellen (072- 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl).(Bron: Gemeente Uitgeest)

Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 14 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 18 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 20 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Digitale krant