<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6338928&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=uitgeester.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=191" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo uitgeester.nl
Gerard Hoekstra en Allard Kaai voor de ingang van de Zwaan.
Gerard Hoekstra en Allard Kaai voor de ingang van de Zwaan.
Uitgeest

Dorpshuis de Zwaan bestaat tien jaar

UITGEEST - Dorpshuis de Zwaan bestaat tien jaar en viert dat met een open dag op 8 juli. Het dorpshuis heeft haar bestaansrecht ruimschoots bewezen.

Inmiddels zijn o.a. Stichting De Zwaan Cultureel (filmhuis, theater en muziek optredens), Stichting Uitgeester Senioren (kortweg SUS genaamd), de Soos, toneelvereniging Vondel, musicalvereniging Time Square, de Schilderskring, de fotoclub en de schaakclub zeer tevreden huurders.

Ik kom op een vrijdagochtend binnen tijdens een gesprek van voorzitter Gerard Hoekstra van Stichting Dorpshuis de Zwaan en locatiemanager Allard Kaai met twee vrijwilligers. Er moet die ochtend nog even een logistiek probleem worden getackeld.

Nadat de vrijwilligers vertrokken zijn, begint Gerard te vertellen: "Nu wij tien jaar bestaan en wij, gebouwtechnisch gezien, wat veranderingen hebben doorgevoerd willen wij met betrekking tot benutting van de ruimtes ook wat veranderen. Er bestaat bij veel mensen nogal wat onduidelijkheid over de mogelijkheden van Dorpshuis de Zwaan. Wij als stichting besturen en verhuren de ruimtes aan verschillende verenigingen en stichtingen. Deze huurders maken gebruik van de faciliteiten die wij ter beschikking stellen."

Veranderingen
Gerard vervolgt: "Wij willen na tien jaar een omslag maken door overdag meer mogelijkheden te creëren voor álle doelgroepen, jong en oud. Omdat de avondplanning nu aardig vol zit, gaan we ook overdag ruimten beschikbaar stellen aan potentiële huurders. Er komt een programmaraad waarin alle huurders zitten die de tijdsloten in onderling overleg gaan verdelen. Bij een eventuele patstelling beslist uiteindelijk de Stichting.

Allard: "Als locatiemanager ben ik de enige betaalde kracht van de Stichting. Ik regel onder andere de inkoop en coördineer samen met de vrijwilligers de inrichting en opstelling van de faciliteiten. Een van de plannen is om overdag een inloopmogelijkheid te maken voor alle inwoners, zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten of een kopje koffie kunnen drinken met een krantje. Net zoals je vroeger in de bibliotheek deed: een beetje 'de huiskamer van de gemeente Uitgeest'. Maar dat is nog een wens voor de toekomst. Het zou mooi zijn als we de vrijwilligers van de verschillende huurders in een soort pool kunnen plaatsen die overdag deze huiskamer kunnen bemannen. Dan pas kun je echt van een dorpshuis voor iedereen spreken. Dus bij deze een oproep aan inwoners om je als vrijwilliger te melden!"

Rondleiding
Vervolgens krijg ik een rondleiding door het gebouw, een prachtig theater met 120 zitplaatsen en uitgebreide licht- en geluidsfaciliteiten. De bovenverdieping verrast door de riante ruimtes. Gerard: "We hebben in april, met een bijdrage van de provincie, zonnepanelen op de daken laten plaatsen. Dat geeft ons nu al een enorme besparing op de energiekosten."

Een mooie gelegenheid om Dorpshuis de Zwaan te bezoeken doet zich voor op 8 juli. Dan is er 's middags van 14.30 uur tot 17.30 uur open huis, zodat iedere Uitgeester of toekomstige huurder zelf kan zien dat het dorpshuis een prachtige voorziening is op een centrale locatie.

Tekst en foto: Kees Deken

Reageer als eerste

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6338928&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=uitgeester.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=191" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=uitgeester.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=191" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6338930&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=uitgeester.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=191" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>