Gerard Hoekstra en Allard Kaai voor de ingang van de Zwaan.
Gerard Hoekstra en Allard Kaai voor de ingang van de Zwaan.

Dorpshuis de Zwaan bestaat tien jaar

Algemeen Uitgeest

UITGEEST - Dorpshuis de Zwaan bestaat tien jaar en viert dat met een open dag op 8 juli. Het dorpshuis heeft haar bestaansrecht ruimschoots bewezen.

Inmiddels zijn o.a. Stichting De Zwaan Cultureel (filmhuis, theater en muziek optredens), Stichting Uitgeester Senioren (kortweg SUS genaamd), de Soos, toneelvereniging Vondel, musicalvereniging Time Square, de Schilderskring, de fotoclub en de schaakclub zeer tevreden huurders.

Ik kom op een vrijdagochtend binnen tijdens een gesprek van voorzitter Gerard Hoekstra van Stichting Dorpshuis de Zwaan en locatiemanager Allard Kaai met twee vrijwilligers. Er moet die ochtend nog even een logistiek probleem worden getackeld.

Nadat de vrijwilligers vertrokken zijn, begint Gerard te vertellen: "Nu wij tien jaar bestaan en wij, gebouwtechnisch gezien, wat veranderingen hebben doorgevoerd willen wij met betrekking tot benutting van de ruimtes ook wat veranderen. Er bestaat bij veel mensen nogal wat onduidelijkheid over de mogelijkheden van Dorpshuis de Zwaan. Wij als stichting besturen en verhuren de ruimtes aan verschillende verenigingen en stichtingen. Deze huurders maken gebruik van de faciliteiten die wij ter beschikking stellen."

Veranderingen
Gerard vervolgt: "Wij willen na tien jaar een omslag maken door overdag meer mogelijkheden te creëren voor álle doelgroepen, jong en oud. Omdat de avondplanning nu aardig vol zit, gaan we ook overdag ruimten beschikbaar stellen aan potentiële huurders. Er komt een programmaraad waarin alle huurders zitten die de tijdsloten in onderling overleg gaan verdelen. Bij een eventuele patstelling beslist uiteindelijk de Stichting.

Allard: "Als locatiemanager ben ik de enige betaalde kracht van de Stichting. Ik regel onder andere de inkoop en coördineer samen met de vrijwilligers de inrichting en opstelling van de faciliteiten. Een van de plannen is om overdag een inloopmogelijkheid te maken voor alle inwoners, zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten of een kopje koffie kunnen drinken met een krantje. Net zoals je vroeger in de bibliotheek deed: een beetje 'de huiskamer van de gemeente Uitgeest'. Maar dat is nog een wens voor de toekomst. Het zou mooi zijn als we de vrijwilligers van de verschillende huurders in een soort pool kunnen plaatsen die overdag deze huiskamer kunnen bemannen. Dan pas kun je echt van een dorpshuis voor iedereen spreken. Dus bij deze een oproep aan inwoners om je als vrijwilliger te melden!"

Rondleiding
Vervolgens krijg ik een rondleiding door het gebouw, een prachtig theater met 120 zitplaatsen en uitgebreide licht- en geluidsfaciliteiten. De bovenverdieping verrast door de riante ruimtes. Gerard: "We hebben in april, met een bijdrage van de provincie, zonnepanelen op de daken laten plaatsen. Dat geeft ons nu al een enorme besparing op de energiekosten."

Een mooie gelegenheid om Dorpshuis de Zwaan te bezoeken doet zich voor op 8 juli. Dan is er 's middags van 14.30 uur tot 17.30 uur open huis, zodat iedere Uitgeester of toekomstige huurder zelf kan zien dat het dorpshuis een prachtige voorziening is op een centrale locatie.

Tekst en foto: Kees Deken

Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 3 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 5 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 19 uur geleden
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 23 uur geleden
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams gisteren
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Te zien is de personenauto, via de provincialeweg op het naastgelegen fietspad beland.
Ernstig ongeluk op N203 bij Uitgeest 26 mrt, 11:08
Digitale krant