Het te sluiten geldautomaat in Akersloot
Het te sluiten geldautomaat in Akersloot Foto: Anita Webbe

Geldautomaat Akersloot sluit vanwege risico plofkraak

Algemeen Akersloot

AKERSLOOT – In de afgelopen periode zijn plofkraken bij geldautomaten een steeds vaker voorkomend fenomeen geworden. Uitkomst van de veiligheidsanalyse van Rabobank Noord-Kennemerland is dat het risico met betrekking tot de geldautomaat in Akersloot te hoog wordt geacht. De directie van de bank ziet zich daarom genoodzaakt om deze automaat per vrijdag 19 mei te sluiten. 

Afweging inzake sluiting 
Over het besluit heeft de directie van de bank overlegd met o.a. burgemeester Toon Mans, Rob Dekker als vertegenwoordiger van de dorpsondernemers en Gerard Steenman namens de Dorpsraad Akersloot. Zij begrijpen het veiligheidsrisico. Dit heeft onder meer te maken met de directe nabijheid van omwonenden aan de Akerhof. Ook met een aantal van deze bewoners is gesproken. 

Pendelbus om toegang tot contant geld te handhaven
Voor de bewoners van Akersloot betekent de sluiting dat contant geld pinnen lastiger wordt. De Rabobank vindt dit heel vervelend en neemt maatregelen om de inwoners te helpen. Vanaf zaterdag 20 mei zet de bank een pendeldienst in. Zeven dagen per week, twee keer per dag (om 10 uur en 15 uur) rijdt er een busje naar Limmen zodat mensen daar kunnen pinnen. Inmiddels heeft de bank bij de gemeente Castricum een traject in gang gezet voor het plaatsen van een 'pinbox', te plaatsen op afstand van woonhuizen. De bank doet er alles aan om deze pinbox zo spoedig mogelijk te kunnen realiseren. Verder is het advies aan de Akersloters om het pinnen van contant geld zoveel mogelijk te plannen. Op rabobank.nl/nkl zijn de adressen van de overige automaten te vinden. Voor Akersloters zijn de meest nabije geldautomaten in Limmen, Uitgeest, Heiloo en Castricum. 

Continue veiligheidsanalyse Het onderwerp plofkraken houdt alle banken en dus ook Rabobank Noord-Kennemerland zeer bezig. De risicoanalyse is een continu proces. Voor de overige geldautomaten van de bank gelden op dit moment nauwelijks beperkingen. Alleen de automaat bij het bankkantoor in Heiloo is 's nachts van 0.00 tot 6.00 uur niet te gebruiken. Dan is het voorportaal waar deze automaat zich bevindt gesloten. 

Maandag 22 mei informatiebijeenkomst in Café de Vriendschap 
Directievoorzitter Ugur Pekdemir: "Wij snappen dat deze beslissing voor de mensen uit Akersloot onverwacht is. Ik heb vurig gehoopt deze beslissing niet te hoeven nemen, maar de veiligheid van mensen staat bij mij op de eerste plaats. Heeft u als bewoner of ondernemer uit Akersloot vragen? Kom dan maandag 22 mei om 19.00 uur langs bij Café De Vriendschap. Daar zullen we het besluit van de bank toelichten en vragen beantwoorden."

Afbeelding
Bibliotheek IJmond Noord zet lezers in het zonnetje met campagne Zomerlezen 2 uur geleden
Afbeelding
Slootjesdag Bakkum 11 juni 2023 4 uur geleden 2
Afbeelding
Auto te water langs Lagendijk 5 jun., 10:40
Afbeelding
Bezoek met de Bosw8ter de kasteeltuinen van Park Assumburg 5 jun., 09:00
Afbeelding
Miniconcert bij Geesterheem 4 jun., 16:40 2
Afbeelding
Jarige speeltuinvereniging Kindervreugd blij met nieuw speeltoestel 3 jun., 15:00
Afbeelding
Open ateliers bij de Kunstgenieloods 3 jun., 14:00
Afbeelding
FC Uitgeest G1 treedt aan in heuse bekerfinale 3 jun., 13:00
Afbeelding
Regionale Veteranendag Uitgeest 3 jun., 12:00
Afbeelding
De Opkikker Challenge: durf jij de uitdaging aan? 3 jun., 10:00
Afbeelding
Collecte Nationaal MS Fonds van 26 juni t/m 1 juli 2023 2 jun., 10:00
Afbeelding
Hybride warmtepomp zonder ingrijpende verbouwing 1 jun., 10:00
Digitale krant