Afbeelding

Huisarts Dirk Jan van Wijk over 'horen'

Column Dirk Jan van Wijk

'Gehoorschade bij jongeren neemt epidemische vormen aan', lees ik deze week in de krant. Dat is een mooi onderwerp voor een volgend stukje, denk ik direct. En een mooi vervolg op mijn vorige stukje over zien. Want over schade door horen, valt nog wel het één en ander te onderwijzen. Voor wie het horen wil!

Zien en horen
Onze ogen vangen lichtgolven op en zenden die door naar onze hersenen, waardoor wij ons een beeld vormen (=zien) of die informatie onbewust verwerken. Ons gehoorsysteem (van oorschelp via gehoorgang, trommelvlies en gehoorbeentjes naar het slakkenhuis in het binnenoor) vangt geluidstrillingen op, waar we grotendeels onbewust naar luisteren en die we deels bewust gewaarworden (=horen).

Zien is meer verbonden met denken, horen meer met het voelen. Anders dan ik zou verwachten, voelen mensen met een gehoorprobleem zich meer gehandicapt dan mensen met een stoornis in het kijken. Niet kunnen horen maakt onzeker. Gehoor is dus erg belangrijk voor ons.

Geluid en stress
Een belangrijk verschil tussen kijken en luisteren is echter dat we onze oren niet kunnen sluiten. Je gehoororgaan krijgt nooit rust, want geluid is er altijd. En het gehoororgaan is erg verbonden met het gevoel. Veel achtergrondgeluid (denk daarbij in Uitgeest aan vliegtuigen en verkeer) zorgt daarom (onbewust) voor spanning in het lijf. De relatie tussen wonen in een omgeving met veel achtergrondgeluid en bijvoorbeeld hoge bloeddruk is al duidelijk wetenschappelijk aangetoond. Hooggevoelige mensen zijn zich altijd bewust van de spanning, die geluid bij hen oproept. Minder gevoelige mensen hebben dat veel minder in de gaten, maar ondervinden ook de stress en de eventuele gevolgen. Daarom helpt een 'hutje op de hei', meditatie en andere stiltetherapie ook altijd zo goed bij veel psychosomatische klachten.

Zelf voel ik mij altijd 'herboren' als ik een weekend in de stilte van Drenthe ben geweest.

Want, net als de hersenen en de ogen, hebben de oren af en toe rust nodig. Daarom slaap je en doe je af en toe je ogen dicht. Ook je oren (en je lijf!) hebben het nodig om af en toe in stilte 'bij te komen'.

Gehoorschade
Hard geluid veroorzaakt bovendien schade aan het gehoororgaan. En hoe harder het geluid, hoe groter de impact. De schade door vuurwerk, industriële herrie en muziek op disco's en festivals heeft momenteel al aan 1 miljoen mensen belangrijk gehoorverlies opgeleverd.

En nóg erger dan het verlies aan gehoor is het ontstaan van oorsuizen bij veel mensen, die schade aan hun gehoororgaan hebben. Zij horen de hele dag een brom, fluit, ruis of klop in hun oor. Dit kan zelfs zoveel stress veroorzaken dat mensen een eind aan hun leven (willen) maken.

De medische wetenschap heeft nog geen behandeling voor oorsuizen. Er wordt psychotherapie gegeven met als doel minder op het oorsuizen te letten, de focus er vandaan te halen, het te leren negeren.

Stilte
Voorkomen van gehoorschade is dus het devies! Weg met koptelefoons! Of zet ze zacht! Draag hele goede (aangemeten) gehoorbescherming in de disco en op festivals en geef daarna je oren minstens een week rust om te herstellen!

Zoek vaker en langer de stilte op! Niet alleen je oren, maar ook je lijf zal je dankbaar zijn!

Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 1 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 5 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 7 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 21 uur geleden
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Digitale krant