Plant een Oekraïnse zonnebloempit en herdenk MH17-ramp | Uitgeester
Foto: Marianne Jonker
Foto: Marianne Jonker
Uitgeest

Plant een Oekraïnse zonnebloempit en herdenk MH17-ramp

Om de ramp met de MH17 niet te vergeten, maar ook als symbool voor de strijd tegen het onrecht verspreiden Huub Huneker, Jan Schrama en Nico Brantjes nu zonnebloempitten. Deze zaden komen oorspronkelijk uit het veld in de Oekraïne waarop de resten van het vliegtuig en passagiers op 17 juli 2014 neerkwamen.

Exact een jaar na de ramp plantten in 2015 de drie initiatiefnemers een zilverlindeboom in park Assumburg Oud-Haerlem in Heemskerk. Deze mooie boom bloeit namelijk rond half juli.

Afgelopen jaar werden zonnebloemen onder andere rond die boom geplant waarvan de zaden afkomstig waren uit het rampgebied. Ook op andere plaatsen werd gezaaid en geplant. Dat heeft geresulteerd in een oogst die nu in kleine plastic zakjes zijn gestopt met de tekst: 'Zaadjes herdenkingszonnebloemen afkomstig van de onheilsplek MH17 in Oekraïne 17-07-2014' en die zijn gratis te verkrijgen.

Het is de bedoeling dat de zonnebloempitten thuis worden gezaaid en uitgeplant. Zo kan eenieder het onrecht wat is aangedaan thuis herdenken. De zaden zijn gratis te verkrijgen in Beverwijk (grote Kerk) en Heemskerk (Trekpleister, Bekker en kasteel Assumburg). Voor Uitgeesters staat een bakje aan de Populierenlaan bij de brug over de Zien. Uiteraard zolang de voorraad strekt.

Meer berichten