Logo uitgeester.nl
foto: reisvertrekpunt.nl
foto: reisvertrekpunt.nl
Regio

Meer aandacht nodig om vlieghinder nachtvluchten te beperken

Acht samenwerkende gemeenten in de regio IJmond-Alkmaar, waaronder Uitgeest, stellen dat de vlieghinder door nachtvluchten verder kan en moet worden beperkt. Zij komen hiervoor met een aantal aanbevelingen, na een verkenning verricht door Omgevingsdienst IJmond, in samenwerking met Platform Vlieghinder Regio Castricum.

De gemeenten Alkmaar, Bergen, Heiloo, Castricum en Uitgeest liggen, voor wat betreft de nachtvluchten, onder de vaste aanvliegroute van de Polderbaan op Schiphol. De inzet van de Polderbaan voor landingen in de nacht leidt tot een stijging van het aantal meldingen in deze gemeenten.

Met de afsluiting van de oostelijke nachtelijke aanvliegroute is de overlast in deze regio gegroeid. Tegelijkertijd komt uit de verkenning naar voren dat de geluidshinder groter is dan volgens het bestaande beleid mag worden verwacht. Ook blijkt dat veel nachtvluchten niet mainportgebonden zijn en daarom economisch van minder belang.

Daarom verzoeken de acht gemeenten  om een maatschappelijke kosten-batenanalyse uit te voeren waarin kosten als gevolg van slaapverstoring en gezondheidsproblemen worden afgezet tegen baten.

Omgevingsdienst IJmond heeft het onderzoek uitgevoerd namens de vier IJmondgemeenten, Alkmaar, Bergen, Castricum en Heiloo. De acht gemeenten werken al een aantal jaar samen om toenemende hinder voor de regio te beperken.

Om richting te geven aan het bestuurlijke circuit in de Omgevingsraad is in 2016 door de gemeenten de Bestuurlijke Agenda Schiphol vastgesteld. Het verminderen van de nachtelijke vlieghinder is een van de doelstellingen uit de Bestuurlijke Agenda.(bron: Beatfm.nl)

Reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=uitgeester.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=191" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6338929&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=uitgeester.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=191" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>