Dirk Jan van Wijk
Dirk Jan van Wijk

Over gelukkig nieuwjaar

Column Dirk Jan van Wijk

We hebben onze dierbaren onlangs door een kaartje, via Facebook of persoonlijk contact een 'gelukkig nieuwjaar' gewenst. We wensen dat de ander gevrijwaard blijft van pijn, verdriet, verlies, ziekte en andere tegenvallers. Ook ik wens alle lezers dat van harte toe. Helaas kunnen tegenslagen je altijd overkomen. Ik wens je daarom vooral toe dat je, onafhankelijk van wat er op je pad komt, steeds het geluk kunt blijven zien en je goed kunt voelen. Wat ons overkomt kunnen we vaak niet veranderen, maar we hebben wel de mogelijkheid om de manier, waarop we daarmee omgaan, te kiezen. Hoe? Lees verder!

Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Het leven is altijd onvoorspelbaar, oncontroleerbaar en veeleisend. Al of niet door de (soms verschrikkelijke) omstandigheden voelen we ons dikwijls boos, verdrietig, gefrustreerd, jaloers, nerveus, gespannen, angstig, gekwetst etc. Hoe mooi zou het zijn als we in staat zouden zijn om deze gevoelens zelf te veranderen in positieve gevoelens, zoals berusting, blijheid, vrolijkheid, zekerheid en zelfvertrouwen De één bezit dat vermogen van nature, zelfs als het leven heel erg tegenzit. Voor de ander is het niet zo eenvoudig om zich over tegenslagen heen te zetten. Uit onderzoek blijkt dat iemands vermogen om geluk te ervaren voor 50% wordt bepaald door erfelijke factoren, voor 40% door wat iemand doet en 'slechts' voor 10% door de omstandigheden, door wat je overkomt! Het is dus interessant hoe je die 40% van je geluk zelf kunt maken! Ik las onlangs 'Het boek van vreugde', dat de ontmoeting tussen de Dalai Lama en bisschop Desmond Tutu (die ongelooflijk veel ellende in hun leven hebben moeten overwinnen) beschrijft. Beide mannen bespreken wat je allemaal kunt doen om je gelukkiger te voelen. Ik geef hieronder graag mijn eigen samenvatting van de tips die beide Nobelprijswinnaars hebben voor mensen, die er een hele klus aan hebben om zichzelf positieve gevoelens te bezorgen:

Dankbaarheid
Bedenk bij elke tegenslag wat er allemaal wél goed gaat. Tel je zegeningen en vooral: wees dankbaar voor al het goede en positieve in je leven! Bedenk bijvoorbeeld: Je hebt een dak boven je hoofd, elke dag te eten en mensen om je heen die om je geven.Bedenk dat je negatieve gevoel te maken heeft met de manier, waarop je tegen de situatie aankijkt. Bekijk het eens vanuit een andere invalshoek, vanuit een ander perspectief. Zo had ik er laatst de pest over in dat ik tot op mijn onderbroek nat regende op de fiets. Maar toen herinnerde ik mij iemand die lang in de gevangenis had gezeten en altijd blij werd in de regen, omdat dat voor hem zijn vrijheid symboliseerde en ik vond het op slag minder erg!

Nederigheid
Bedenk dat we allemaal mensen zijn met onze goede en minder goede kanten en eigenschappen. En we kunnen allemaal fouten maken of verkeerde keuzes. Onze bedoelingen zijn echter altijd goed. Respecteer daarom altijd de ander om wie hij of zij is. En respecteer vooral ook jezelf met al je kwaliteiten en onhandigheden!

Humor
Humor is het beste wapen tegen spanning en stress. Maar maak nooit grappen ten koste van een ander. Zelfspot is echter enorm gezond! En lachen ook (wetenschappelijk bewezen)!

Acceptatie
Verdriet is bijna altijd begrijpelijk, maar niet altijd wenselijk. Acceptatie van de situatie kan helpen. Met 'acceptatie' bedoel ik in dit verband: Stoppen met weerstand bieden tegen onveranderlijke zaken. Mijn voormalige buurman had als levensmotto: 'Accepteer wat je niet veranderen kunt en verander wat je niet accepteren kunt.' Kortom: Stop je energie in dingen waar je invloed op kunt uitoefenen!

Vergeving
Regelmatig voelen we ons gekwetst of beschadigd door anderen of kunnen we zelfs haatgevoelens jegens anderen ontwikkelen. Wellicht helpt het je dan om te bedenken dat er een verschil is tussen hoe mensen zíjn en wat ze dóen. Je kunt andermans dáden veroordelen en toch houden van de persoon zélf. En als je dat verschil kunt zien, kun je de ander zijn daad vergeven, ook al keur je die niet goed.

Compassie
Als mensen anderen pesten, kleineren of zich hooghartig gedragen, doen ze dat uit onzekerheid. Mensen schelden of verheffen hun stem uit frustratie. Laat je niet imponeren en veroordeel zulk gedrag niet, maar bedenk dat het voortkomt uit onvermogen van de ander om zich anders te uiten. En heb ook compassie met jezelf wanneer je (ongewild) kwetsend bent geweest. Denk er echter wel om de ander je excuses aan te bieden!

Edelmoedigheid
Je kunt heel blij worden van een goede daad voor een ander. Je wordt rijk van geven! Van het weggeven van materiële zaken, maar ook van het geven van tijd aan een ander. Altruïsten, mensen die in de eerste plaats aan anderen denken, zijn vaak de gelukkigste mensen. Maar wees ook edelmoedig naar jezelf en wees gelukkig om wat je jezelf gunt!

Gezond
Niet alleen lachen is gezond. Inmiddels is het al talloze malen wetenschappelijk bewezen dat negatieve gevoelens tot weerstandsvermindering en ziekte leiden en positieve gevoelens tot gezondheid. Ik wens je daarom voor 2017 en de jaren daarna niet alleen voorspoed, maar vooral ook het vermogen om in elke situatie positief te blijven denken! Gelukkig Nieuwjaar!

Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 10 uur geleden
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 15 uur geleden
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 uur geleden
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 20 uur geleden
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 16 apr, 10:00
Bij OBS de Wissel volgen leerlingen het Daltononderwijs.
Open Huis Daltonkindcentrum De Wissel 15 apr, 16:00
Molen De Pauw.
Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna 15 apr, 14:00
Digitale krant