Een nostalgische trip door 'Memory Lane'
Een nostalgische trip door 'Memory Lane' Foto: Anita Webbe

Eerste Platenbeurs in Uitgeest: een feestje van herkenning

Algemeen

UITGEEST – “Oh jaaaa, moet je deze ’s zien… weet je nog?” 
De allereerste Platenbeurs in Dorpshuis de Zwaan die op 30 december jl gehouden werd, blijkt een groot succes. Het scoren van oude Lp’s en singles in combinatie met gezellige muzikale omlijsting, verzorgd door DJ Jack, werd de platenbeurs door de vele bezoekers aan Dorpshuis de Zwaan ervaren als een feestje van herkenning en nostalgie.

De vele bezoekers, al dan niet met rugzak en/of ‘boodschappenlijstje’, struinen gretig langs de enorme hoeveelheid singles en lp’s. Wereldberoemde artiesten als Elvis, The Cats, Patricia Paay, The Beegees, The Babies, Neil Diamond, The Beatles onder andere stonden keurig rechtop en op volgorde. Aan de piepjonge koppies op de covers dateren de Lp’s en singles van zo’n vijftig jaar geleden.

Opvallend waren enkele jonge bezoekers, tussen de toch hoofdzakelijk mannelijke bezoekers van middelbare leeftijd, zoals de 19 jarige jongedames Quirine en Cathelijne uit Uitgeest. Zij scoorden beiden een LP uit de jaren ’70. “Wij hebben een platenspeler, bovendien houden we van de muziek uit die tijd. Dus we vinden het top dat er nu een platenmarkt georganiseerd wordt in Uitgeest. Het mooie van muziek op vinyl luisteren? Ten eerste moet je er moeite voor doen om de plaat op te zetten, waardoor je nóg bewuster naar de muziek gaat luisteren”.

Hobby-dj Jack Huibers draait vandaag muziek uit de Top 2000, ook met behulp van een platenspeler en vinylplaten uiteraard. “Ik draai al zo’n 40 jaar in Broek op Langedijk voor een plaatselijke jeugdvereniging ik speel zelf Lap Steel Gitaar en heb eigenhandig een lichtorgel gemaakt ,” vertelt de 68 jarige dj trots. “Qua muziek ben ik breed georiënteerd, maar favoriet is toch wel de muziek uit de 70’s en 80’s.”

Bij Jan Pieters, de organisator van de Platenmarkt, zijn niet alleen zijn grammofoonplaten gemiddeld 50 jaar oud. “Ook mijn apparatuur maar ik vind het helemaal fantastisch! Toen ik 10 jaar oud was is mijn interesse voor muziek gewekt. Shocking Blue was mijn eerste plaatje. Voornamelijk gekocht voor de cover, waar de zangeres Mariska Veres zo leuk op stond,” geeft de organisator lachend toe. “Door de jaren heen heb ik in mijn garage zo’n 20.000 platen verzameld. Nog altijd koop ik zelf graag LPs en singles op. Het gaat mij er vooral om dat zowel de hoes als de plaat gaaf is en niet beschadigd. Soms betaal ik enkele honderden euro’s voor een klein stapeltje vinyl.
Heb ik dubbele, dan houd ik het mooiste exemplaar zelf en verkoop de ander. Op deze beurs bied ik zo’n 3000 singles en platen te koop aan”. Op de vraag waarom hij grammofoonplaten verzamelt zegt de organisator: “Het geluid van een grammofoonplaat is gewoon mooier en completer. Dat komt door de grotere groeven waarmee de muziek beter is opgeslagen. Bij een cd zijn de groeven kleiner waardoor je de hoge en lage tonen wegvallen.”

Jan vindt het erg leuk om platenbeurzen te organiseren. “Het gaat me vooral om de sfeer en de gezelligheid. Bezoekers zijn altijd blij bij het zien van de oude Lp’s en singles. Een feestje van herkenning als men roept: ‘Oh ja deze draaiden we op onze bruiloft, uitvaart’ enz. Herinneringen komen boven en vaak komen de verhalen los. Dát maakt het zo leuk! Ook deze platenmarkt is zeker geslaagd en voor herhaling vatbaar, sowieso weer rond deze tijd en misschien ook ergens in juni.” zo besluit de organisator. “Een muziekverzamelaar kun je immers toch niet een heel jaar laten wachten?”

Tekst: Anita Webbe

Quirine en Cathelijne blij met hun lp's uit de jaren '70.
Veel belangstelling voor het nostalgische vinyl in Dorpshuis de Zwaan
Afbeelding
De Mooiste Vis.
Onderwateravontuur bij LeesLokaal 51 minuten geleden
Gezellig samen Sakkie'z maken. Help je ook mee?
SAKKIE'z voor je boodschappen, lekker duurzaam! 2 uur geleden
GreenBiz IJmond, bedrijf Bennex en het Nova College gaan in Uitgeest-Noord van start met een uniek project om de netwerkcongestie te verminderen.
JTF subsidie voor Energiehub Uitgeest-Noord 23 uur geleden
Judith Hollenberg en Hein Dil vertellen over de lokale geschiedenis tijdens een ommetje vanuit het Museumgemaal 1879 in Akersloot.
Oer-IJ ommetje Akersloot 28 mei, 10:00 1
HSV- FC Uitgeest
FC Uitgeest wint voor de 2e maal van de kampioen HSV 27 mei, 12:53
Situatie op de Provincialeweg tijdens de ochtendspits...
Aanrijding Provincialeweg N203 27 mei, 12:25 4
Koningin Máxima reikt het Gouden Appeltje uit aan een van de prijswinnaars.
Publiek kan stemmen op kanshebbers Appeltje van Oranje 2024 26 mei, 16:00
Afbeelding
Vernieuw uw paspoort en identiteitskaart op tijd 26 mei, 12:00
Directeur Krista Walter van KennemerWonen (3e v. links) en wethouders wonen en klimaat van de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo.
Gemeenten en Kennemer Wonen ondertekenen convenant voor Toekomstbestendige Woningbouw 26 mei, 10:00
Afbeelding
Zomerexpositie Kop van WaZ 26 mei, 10:00
Samen sterker voor sport en bewegen.
Netwerkbijeenkomst Sportakkoord Uitgeest: samen sterker voor sport en bewegen 25 mei, 12:00
Fort K'IJK.
Zomerse rondleidingen door het Fort bij Krommeniedijk 25 mei, 10:00
Digitale krant