De geschiedenis van een 125 jarige krant

UITGEEST - Het jaar 1898 was niet alleen een gedenkwaardig jaar omdat de destijds 18 jarige Koningin Wilhelmina de troon besteeg, maar ook het jaar dat De Uitgeester werd geboren. 

Aangezien De Uitgeester 125 jaar bestaat beschouwen we als een bijzondere mijlpaal dat we graag met onze lezers vieren. Gedurende het jaar 2023 spitten we door de oude edities die we hebben of die ons ter beschikking zijn gesteld en publiceren wekelijks opvallende artikelen, foto's en (vaak grappige) advertenties uit vroeger tijden. Ook zullen we regelmatig met aantrekkelijke aanbiedingen komen, dus blijf onze krant lezen en ons ook online op de voet volgen.

Intensief
Drukkerij Van der Hoek was sinds 1898 de uitgever en drukker van De Uitgeester en heette toen nog plechtig ‘Weekblad voor Uitgeest en Omstreken. Sinds 9 januari 1969 werd het weekblad voor het eerst De Uitgeester genoemd. Er is namelijk een tijd geweest, waarin het blad inderdaad ook voor de omstreken van bedoeld was, met nieuws uit Castricum, Akersloot, Limmen en Heiloo.
Destijds was het altijd hollen of stilstaan: De advertenties moesten opgehaald worden, de artikelen geschreven en de krant opgemaakt, gezet en gedrukt. En dat zetten was intensief werk. Tot soms ’s avonds laat stond men letters in te leggen, tot vervelens toe. Rond de feestdagen werd het helemaal een gekkenhuis. Voor drie warenhuizen moesten ook reclamekranten gedrukt en gevouwen worden.

Stokoud
Op de oudste bewaard gebleven Uitgeester staat de datum: 9 december 1911. Het is, zo vermeldt de voorpagina, de 13e jaargang nummer 24. Misschien wat vreemd, het vierentwintigste weekblad in december, maar onze jaargang liep destijds van juli tot juli. Wellicht is onze dorpskrant nog ouder dan ie zelf denkt, want zo ontdekte Rein Dijkstra destijds, dat De Uitgeester waarschijnlijk nog een voorloper had. Een ervan is de oprichting van een Uitgeester krant in 1894! Meer informatie is bij onze redactie ook niet bekend, behalve dat De Uitgeester stokoud is. Gaan we echter uit van onze eigen oudste exemplaren, dan is te lezen dat De Uitgeester is geboren in 1898.

"1898. In ons dorp voltrok het leven zich kalm en bedaard, met uitzondering van wilde jongelieden van goeden huize, die op een fiets met luchtbanden de stad- en dorpsstraten onveilig maakten".

Edities uit 1911 en 1958 beschikbaar gesteld
Na onze oproep via Facebook voor oude edities kwam er al snel een berichtje van Margret Kruyshaar-Hollenberg. Zij heeft een indrukwekkende stapel Uitgeesters uit 1911 en 1958 in bezit, die ze ruim 25 jaar in huis bewaart. “Destijds zaten we bij het Tamboerkorps, dat vroeger hoorde bij het jeugdorkest van de Uitgeester Harmonie," aldus Margret. "Om wat inkomsten te genereren voor het Tamboerkorps, haalden we oude kranten op. Deze stapel oude Uitgeesters vond ik toen al bijzonder dus deze heb ik altijd bewaard.”
De redactie van De Uitgeester bedankt Margret voor het inzien en scannen van deze bijzondere exemplaren.