Afbeelding
Foto: aangeleverd

KEK toont stripwerk van Frits Smid: ‘Een boek vol visuele verrassingen’

Regionaal

BEVERWIJK - Ook al woont illustrator Frits Smid allang niet meer in Beverwijk, hij blijft met een stevig lijntje verbonden aan zijn geboorteplaats. Wekelijks levert hij het Noordhollands Dagblad zijn getekende commentaar op de perikelen in de IJmond. Bovendien maakt deze oud-Stadsdichter van Beverwijk de programma-posters voor café Camille, zijn oude stamkroeg. Een overzicht van deze posters (480!) werd al eerder bij KEK tentoongesteld. Ditmaal komt hij naar Beverwijk voor een expositie die aan zijn laatste werk wordt gewijd: het stripboek La bande dessinée de DRS. P. Originele tekeningen uit dit boek worden tentoongesteld van 7 mei tot en met 16 juni.

Frits staat wel bekend om zijn ‘klare lijn’. Geen gepoets of gefoezel. De tekeningen, cartoons en strips van zijn hand zijn helder en trefzeker. Dat betekent overigens niet dat er weinig te zien valt. Integendeel. La bande dessinée, waarin hij een serie bekende liederen van DRS. P in een stripvorm verwerkte, zit vol details en bijzondere vondsten. Elk lied tekende hij bovendien in een andere stijl. De ene keer zwart-wit, zoals zijn ‘beeldschone’ versie van Dodenrit, de andere keer in zwart, loodgrijs en vuurrood (het fraaie ‘Het land is moe’) en de derde keer in flowerpower-achtige kleuren. Hoe verschillend ook, er is altijd een constante in zijn werk. Net als DRS. P zelf weet Frits de absurditeit van het gewone leven bloot te leggen.

Hij behoort tot de kleine groep illustratoren die meer in hun mars hebben dan het aanleveren van een ondersteunende tekening of illustratie. Zo voegt hij zich in La bande dessinée niet slaafs naar het origineel van de door hem zo bewonderde DRS. P, maar schept hij een nieuwe wereld. Vol gruwelijkheden en grappen. En dat allemaal in die onweerstaanbare klare lijn. Het stripboek, dat in 2022 is verschenen, trok dan ook de nodige aandacht bij de verfijnde stripliefhebber en de landelijke pers. Trouw roemde zijn ‘beeldschone’ zwart-wit tekeningen. Ivo de Wijs, lid van het Heen-en Weerschap, een instituut dat waakt over de erfenis van Drs. P liet zich in warme lovende woorden uit over het boek dat volgens hem tal van ‘visuele verrassingen‘ bevat.

Zaterdag 11 mei wordt iedere fan van DRS. P. of Frits Smid aangespoord om bij de opening (16.00 uur) aanwezig te zijn. Er is livemuziek van Wijk aan Zeeër David van Aalderen die zijn optreden ongetwijfeld met enkele bekende liederen van DRS. P zal larderen, waaronder misschien wel Dodenrit, Veerpont (‘Heen en Weer’) of de Gezusters Karamazov (‘Tante Constance en tante Mathilde’). En Frits zelf zal er zijn om zijn boek te signeren.

Afbeelding
ICGT Team FC Uitgeest.
ICGT maakt zich op voor finaledag 6 uur geleden
De Amac store op industrieterrein Westerwerf.
Brutale diefstal AMAC store op industrieterrein 11 uur geleden
Hanny met het portret van haar man achter een vrolijk versierde plant met kusadama's.
Boekvouwkunst: een bijzondere kunstvorm te zien tijdens de kunstroute Akersloot 18 mei, 19:00 2
Juich jouw favoriete team naar de overwinning met De Uitgeester en win leuke prijzen.
Juich jouw team naar de overwinning en win zelf ook! 18 mei, 12:00
Burgers van alle rangen en standen bij elkaar als de Spanjaarden Uitgeest aanvallen. Dan slaat deze gezellige boel zo om in angst en ruzie.
Zagen op de Wind 18 mei, 10:00
Even voorstellen: dit is de ICGT-selectie van FC Uitgeest. Veel succes mannen!
ICGT-selectie FC Uitgeest 17 mei, 16:00
Afbeelding
Brent en Jens liepen Rollebol Kids Run 17 mei, 10:00
taand van links naar rechts: Lisa, Lynn en Anna. Zittend van links naar rechts Naomi en Philou
FUNdamentals voor Unitas 16 mei, 19:00
Zwembad de Zien is weer geopend.
Zonnige opening zwembad De Zien 16 mei, 13:00
Afbeelding
Gemeentediensten gesloten 16 mei, 10:00
De energiebus.
Gratis advies in Energiebus 15 mei, 17:00
Een nieuwe fototentoonstelling in het gemeentehuis.
Nieuwe fototentoonstelling in gemeentehuis Uitgeest 15 mei, 13:00
Digitale krant