Afbeelding
Foto: Gerrit Bus

Coalitie met PU, VVD en PvdA meest kansrijk

Politiek Uitgeest

Een coalitie met Progressief Uitgeest, VVD en PvdA is het meest kansrijk. Dat bleek uit het verslag dat informateur Han ter Heegde uitbracht over de besprekingen die de afgelopen weken met alle politieke partijen hebben plaatsgevonden.

De eerste gesprekken vonden plaats met de partijen apart, waaruit bleek dat een combinatie van bovengenoemde partijen het meest het onderzoeken waard was. Daarop volgde een aftastend gesprek met de drie fracties samen, zo vertelde Ter Heegde.

Tijdens de eerste gespreksronde vroeg Ter Heegde de partijen met wie ze wel en met wie ze liever niet zouden samenwerken. Daarnaast werd naar de vijf belangrijkste punten uit het programma gevraagd, maar ook naar de breekpunten, dus punten die niet onderhandelbaar zijn. Verder wilde de informateur weten hoe de partijen aankijken tegen de financiële situatie in Uitgeest.

Uit die gesprekken volgden een paar conclusies, bijvoorbeeld dat PU als grootste winnaar zitting dient te nemen in het college. Daarnaast is een bredere coalitie van meer dan 8 zetels wenselijk. Daarop volgde overleg met de drie partijen samen.

Vier zware dossiers
In grote lijnen zijn er vier onderwerpen die in de toekomst het zwaarst gaan tellen: het IKC, de omvang van sociale woningbouw, Geesterheem en het tracé A8-A9. De informateur verwacht dat er op 3 van de 4 onderwerpen overeenstemming bereikt kan worden. Voor het IKC ligt de situatie het lastigst. "De compromisbereidheid is per partij en per onderwerp wisselend," zei Ter Heegde. "Er is een grotere bereidheid nodig dan nu wordt getoond. Als alle genoemde breekpunten gehandhaafd blijven, is er namelijk geen coalitieakkoord mogelijk. En dat terwijl alle partijen aangeven dat er nú spijkers met koppen geslagen moeten worden."

Ervaringen uit het verleden
De informateur wees erop dat "persoonlijke ervaringen uit het verleden bepaalde kansrijke coalities onmogelijk maken". Maar zoals het er nu naar uitziet, is een coalitie van PU, VVD en PvdA het meest kansrijk. "Alle seinen staan op groen, op voorwaarde dat er over en weer water bij de wijn wordt gedaan. Dat gebeurt bij drie van de vier onderwerpen, en het kan, zo is mijn inschatting, ook gebeuren bij de kwestie IKC. In het belang van de kinderen in Uitgeest is het nu de verantwoordelijkheid van de gemeentebestuurders om er na 15 jaar uit te komen. Geen verantwoordelijkheid nemen schaadt het algemeen belang van het dorp."

"Sfeer is goed"
Ter Heegde stelde dat de sfeer goed is Uitgeest. "Er speelt in iedere gemeente wel wat, maar een goede sfeer kan zeker helpen. Ik heb er vertrouwen in dat ze eruit zullen komen." Ter Heegde raadde aan een "onafhankelijke formateur met gezag" aan te stellen voor de verdere gesprekken. Die is inmiddels gevonden. Het gaat om Henry Meijdam, voormalig gedeputeerde en op dit moment directeur van het Interprovinciaal Overleg. Hij gaat op korte termijn starten met de gesprekken.

Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 7 uur geleden
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 10 uur geleden 3
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 15 uur geleden
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 22 apr, 10:00
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank 22 apr, 09:00 1
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Afbeelding
Abonnement voor het nieuwe zwemseizoen? Nu in de voorverkoop! 21 apr, 16:00
Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest.
Seizoenswandeling Noord-Hollandpad "maakt zaken zichtbaar en bespreekbaar" 21 apr, 12:00
Gepassioneerd vertelt Arie Zonjee over (de geschiedenis) van zijn Stokkenfabriek op de Meldijk.
S.U.S.-excursie naar de stokkenfabriek:"Een bijzonder uitstapje door het erfgoed van ambacht" 21 apr, 10:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 19:00
Omslag 'Van huisarts toen naar huisarts nu'
Boek Dirk Jan van Wijk uitverkocht 20 apr, 12:00
Digitale krant