Kees Schouten vertelt leerlingen door middel van een fietstocht over Uitgeest ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. de oorlog in Uitgeest.
Kees Schouten vertelt leerlingen door middel van een fietstocht over Uitgeest ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. de oorlog in Uitgeest. Foto: aangeleverd

4-5 Mei Comité Uitgeest houdt met fietstocht oorlogsverhalen levend

Nieuws

UITGEEST - Elk jaar organiseert het 4 Mei Comité Uitgeest fietstochten voor alle kinderen in Uitgeest die in groep 8 van de basisschool zitten. Tijdens deze tochten door ons dorp nemen de leden van het comité de kinderen mee langs verschillende plaatsen waar zich in de Tweede Wereldoorlog gebeurtenissen hebben afgespeeld die de oorlog heel dichtbij brengen. Het is van groot belang dat alle kinderen weten wat er is gebeurd, zodat zij de nagedachtenis mee kunnen nemen en ook weer over kunnen dragen.

De fietstocht gaat onder andere langs de Tweede Broekermolen, net over het bruggetje bij de jachthaven. In deze molen hebben tijdens de oorlog Duitse joden ondergedoken gezeten. Bijzonder triest was het bijkomende feit dat hun baby ergens anders was ondergedoken en zij dus gedurende de hele oorlog gescheiden waren van hun kindje. Allen hebben de oorlog overleefd en het gezin is na de oorlog weer herenigd.

Op het terrein van de stokkenfabriek zijn nog de stalen luiken te zien die de ramen tijdens de oorlog moesten beschermen tegen de bombardementen op de fabriek. Het verhaal van de auto die aan het begin van de oorlog was verstopt in het mothok (mot is zaagsel dat vrijkomt bij het maken van stokken) blijft ook altijd tot de verbeelding spreken. Vooral het schoonmaken van de auto na 5 jaar onder het zaagsel te hebben gestaan moet een enorm karwei zijn geweest.

Uitgeest heeft haar kerkklok weten te behouden dankzij de doortastendheid van een schipper. Onze klok was namelijk in de oorlog uit de toren gehaald en zou worden omgesmolten tot granaathulzen. Gelukkig heeft de schipper zijn schip tijdens de overtocht naar Friesland in het IJsselmeer laten zinken. Na de oorlog is bij de droogleggingen het schip teruggevonden en hebben wij onze klok weer terug, die we weer kunnen horen beieren over ons dorp.

Naast deze positieve verhalen zijn er ook vele tragische verhalen te vertellen. Alle slachtoffers die in Uitgeest als gevolg van de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen, worden genoemd op de plaquette in de hal van het gemeentehuis (tussen de schuifdeuren). Elke naam heeft een verhaal en dit verhaal kunt u nalezen op de site www.oorlogsslachtoffersijmond.nl. Even op Uitgeest klikken om alleen Uitgeest te zien.

Tijdens de fietstocht gaat de tocht ook langs een aantal plaatsen van de slachtoffers.
Een van die slachtoffers is Simon Twisk, die na te zijn ontsnapt aan zijn gevangenname door van de trein te springen, uiteindelijk werd verraden. Nadat Simon was ontsnapt was hij bij zijn schoonouders. Daar werd hij gevonden door de Grüne Polizei. Maar in plaats van hem weer mee te nemen hebben ze hem dwars door het bed doodgeschoten. Simon ligt begraven op het kerkhof van onze dorpskerk.

Een ander slachtoffer was Jacob Tromp, een jongen van 16 jaar die verzetskrantjes rondbracht. Ook hij en zijn vrienden werden verraden en Jacob is in 1943 vermoord in Duitsland.

Misschien wel het meest schrijnende verhaal is dat van Elisabeth ‘Betsie’ Boon. Een meisje van 12 jaar dat, nadat ze uit school was gekomen, nog even snel iemand wilde helpen. Betsie had namelijk gezien dat er iemand bij de spoorwegovergang op De Kleis liep met een hele zware zak met aardappelen. Betsie heeft toen een fiets gepakt om diegene te helpen. Wat zij echter was vergeten was dat de spoorwegovergang een hele gevaarlijke plek was. Omdat de Duitse munitietreinen over dat spoorvak reden, was de overgang vaak het doelwit van luchtaanvallen door Spitfires. Zo ook die dag en precies op het moment dat Betsie met de fiets aankwam bij het spoor om de persoon met de aardappelen te helpen, werd de overgang aangevallen door een Spitfire. Betsie overleefde de aanval niet en overleed ter plaatse.

Er zijn vele verhalen in Uitgeest over het alledaagse en het heldhaftige. Het 4 Mei Comité Uitgeest heeft zich ten doel gesteld om deze verhalen levend te houden en te blijven vertellen. Dit doet zij naast de jaarlijkse herdenkingen van 10 februari in Fort Veldhuis waar het neerstorten van een Amerikaanse B17 wordt herdacht en natuurlijk op 4 mei om 15.00 uur bij het veteranenplantsoen naast bakkerij Putter, om 16.00 uur bij het Kooghuis, om 19.00 uur in de dorpskerk en natuurlijk om 20.00 uur bij het gemeentehuis.

Het 4 Mei Comité Uitgeest kan altijd versterking gebruiken. Vindt u het interessant om met de kinderen de fietstocht te doen of wilt u een bijdrage leveren aan de herdenkingen, neem dan contact op met Kees Schouten, tel. 06-45658051.

Juich jouw favoriete team naar de overwinning met De Uitgeester en win leuke prijzen.
Juich jouw team naar de overwinning en win zelf ook! 2 uur geleden
Burgers van alle rangen en standen bij elkaar als de Spanjaarden Uitgeest aanvallen. Dan slaat deze gezellige boel zo om in angst en ruzie.
Zagen op de Wind 4 uur geleden
Even voorstellen: dit is de ICGT-selectie van FC Uitgeest. Veel succes mannen!
ICGT-selectie FC Uitgeest 22 uur geleden
Afbeelding
Brent en Jens liepen Rollebol Kids Run 17 mei, 10:00
taand van links naar rechts: Lisa, Lynn en Anna. Zittend van links naar rechts Naomi en Philou
FUNdamentals voor Unitas 16 mei, 19:00
Zwembad de Zien is weer geopend.
Zonnige opening zwembad De Zien 16 mei, 13:00
Afbeelding
Gemeentediensten gesloten 16 mei, 10:00
De energiebus.
Gratis advies in Energiebus 15 mei, 17:00
Een nieuwe fototentoonstelling in het gemeentehuis.
Nieuwe fototentoonstelling in gemeentehuis Uitgeest 15 mei, 13:00
Ga je ook mee naar het Heemskerk Festival?
Vrouwen voor vriendschap - Samen naar het Heemskerk Festival 15 mei, 10:00
Geesterheem.
Rommelmarkt Geesterheem 13 mei, 10:00
Scène uit 'The Zone of Interest'.
Oscarwinnaar The Zone of Interest (2023) bij Filmhuis De Zwaan Cultureel 12 mei, 16:00
Digitale krant