Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest.
Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest. Foto: Benjamin Corten

Seizoenswandeling Noord-Hollandpad “maakt zaken zichtbaar en bespreekbaar”

Nieuws

UITGEEST - Veel enthousiaste wandelaars verzamelden zich vrijdag 12 april al vroeg bij restaurant Krelis op Erfgoedpark De Hoop. Na een heerlijk stuk appeltaart en een kopje koffie of thee, aangeboden namens de provincie Noord-Holland, legden zij via het Noord-Hollandpad een wandeltocht af van circa tien kilometer.

De officiële wandelroute loopt van Texel naar Het Gooi en is wel 284 kilometer lang! Het stuk dat vrijdag 12 april als seizoenswandeling is afgelegd, is een deel van etappe 11, en gaat langs het Uitgeester- en Alkmaardermeer richting Akersloot. Speciaal aan deze wandeling is dat er ook twee (ex-) gedeputeerden van de Provincie Noord-Holland meeliepen: Hans Schipper en Esther Rommel. Ook wethouder Judie Kloosterman liep mee.

Recreatieve ontwikkeling
Tijdens de openingsspeech zegt gedeputeerde Esther Rommel erg trots te zijn op het Noord-Hollandpad. Ook benadrukt ze het belang van Stichting Oer-IJ en de geschiedenis en cultuur van Uitgeest.
“Hierbij is het verhaal van Cornelis Corneliszoon van Uitgeest erg belangrijk om te blijven vertellen”, zegt wethouder Judie Kloosterman. Ook is het belangrijk om de belangen van recreatie en (beschermde) natuur tegen elkaar af te wegen, zodat deze gebieden ook goed beschermd blijven. Er ligt nu ook een plan op tafel waarbij er een nieuwe kiosk bij het Uitgeestermeer wordt gerealiseerd. Het idee is om er een woning van de eigenaar bij te plaatsen, zodat er altijd iemand is die het daar in de gaten kan houden. Hierbij verwijst Kloosterman naar de jongeren die veel rondhangen bij het Uitgeestermeer. “Het is ook de bedoeling om investeerders en horecaondernemers enthousiast te maken voor deze recreatielocaties in Noord-Holland. Met de e-bike fiets je zo van Alkmaar naar Uitgeest. Zodra Uitgeest aantrekkelijker wordt gemaakt, zullen er ook meer mensen stoppen in Uitgeest om activiteiten te ondernemen.” De wethouder zegt dan ook erg trots te zijn op de komst van de glamping bij Erfgoedpark De Hoop. “Het heeft lang geduurd om het er te laten komen, maar het is zeker de moeite waard geweest. We willen hier bij Erfgoedpark De Hoop eigenlijk een soort Zaanse Schans-idee creëren, maar dan met het verhaal van Cornelis Corneliszoon centraal.”

Watersport
Tijdens de wandeling worden er ook een aantal stops gemaakt. Er wordt onder andere verteld over alle watersporters op het Uitgeester- en Alkmaardermeer. “Het is hier vooral dankzij de betrouwbare windpatronen een echt walhalla voor watersporters, ook voor jongere sporten als windfoiling en kitesurfing,” aldus Hans Schipper. Als bedenker van het pad en de verbinding spreekt hij zelf het belang van het plaatsen van zitbankjes uit. “Soms kijk ik naar plekken terwijl ik aan het wandelen ben en dan stoor ik me eraan dat er geen bankje staat. Het gaat om deze kleine dingen die men vaak over het hoofd ziet bij dit soort initiatieven.” Volgens Schipper is het belangrijk om met z’n allen te blijven wandelen, omdat het vaak zaken bespreekbaar en zichtbaar maakt. “Tijdens het wandelen wordt er over het algemeen beter naar elkaar geluisterd in tegenstelling tot achter een tekentafel.”

Bewustwording
De laatste paar kilometers worden afgelegd met de boot van Akersloot terug naar het startpunt, restaurant Krelis.  Esther Rommel: “Het is interessant dat er zoveel partijen betrokken zijn bij het ontwikkelen van nieuwe plannen: ondernemers, omwonenden, politici en belangenorganisaties. Helaas is er voor recreatie niet altijd geld vrij te maken in de begroting of bij het Rijk. Daarom zijn investeerders en ondernemers ook steeds belangrijker geworden bij deze ideeën.” Ook vindt ze meer bewustwording van onze rijke recreatiegebieden een belangrijk onderwerp. “Neem de speedboten die vaak te hard varen op het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. Men is zich er vaak niet van bewust dat door de golfslag de kade beschadigd raakt en in het voorjaar nesten van vogels vernield worden. Er moeten dus manieren komen om deze mensen bewust te maken van dit kostbare recreatiegebied, want ik snap ook wel dat ze zich dit niet realiseren.”

Tekst: Benjamin Corten

Per boot keren de seizoenswandelaars vanuit Akersloot weer terug naar het startpunt op Erfgoedpark De Hoop.
Afbeelding
Ontdek wat er zoal op het strand te vinden is.
Ga mee op ontdekkingstocht op het strand van Castricum 2 uur geleden
Vroeg op voor het mooiste licht.
Vroeg op en maak prachtige foto's in het Ilperveld 6 uur geleden
Nel van Meurs.
Expositie in het Koetshuijs 8 uur geleden
Op 4 mei mag de vlag van zonsopgang tot zonsondergang halfstok hangen.
Vlaggenprotocol 4 en 5 mei 2 mei, 16:00
V.l.n.r. voorzitter Veteranencomité Dannij van der Sluijs en veteranen Ricardo, Daan, Jos, Raoel en Leroy.
Veteranen hijsen 4 mei de vlag halfstok 2 mei, 10:00
Samen de regio ontdekken 1 mei, 15:10
Herdenkingsmonument bij de spoorlijn.
Programma herdenking oorlogsslachtoffers 1 mei, 12:00
Burgemeester Sebastiaan Nieuwland (r.) feliciteert echtpaar Walsmit met hun 60-jarig huwelijk.
Diamanten huwelijksfeest in Uitgeest 1 mei, 09:00
Luchtfoto van Uitgeest
Wat vind jij belangrijk voor de toekomst van Uitgeest? 30 apr, 16:00
Het monument langs de spoorlijn in de buurt van zorgboerderij Het Kooghuis.
Uitgeester monumenten: weiland bij Kooghuis en Veteranenplantsoen 30 apr, 10:00
Tussen de 'lakeien' vlnr: J. en F. de Beer-Paap, burgemeester Nieuwland, W. Hubenet, A. Corten en S. Zoet.
Vijf koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen in Uitgeest 29 apr, 16:00
Nico Brantjes (links) en Lars de Bruijne blij met 'Groene Leeuw'.
Dorpsraad Uitgeest eert 'Groene Leeuwen' Lars de Bruijne en Nico Brantjes 29 apr, 14:15
Digitale krant