Huisarts Dirk Jan van Wijk
Huisarts Dirk Jan van Wijk Foto: Aangeleverde foto

Over ruggen Door huisarts Dirk Jan van Wijk

Column Dirk Jan van Wijk

'Lage rugpijn kopzorg' kopt de krant en het NOS-journaal. Onze Nederlandse professor van Tulder schrijft in het meest toonaangevende medische tijdschrift 'The Lancet' dat in Nederland 2 miljoen mensen kampen met lage rugklachten en jaarlijks komen daar 600.000 bij. Ruim een derde van hen krijgt verkeerde zorg, heeft hij onderzocht. En dat kost de Nederlandse samenleving jaarlijks 3,5 miljard euro (2,8 voor werkverzuim, 700 miljoen aan ziektekosten, zoals dure, nutteloze onderzoeken). Waaraan geven wij dan die zinloze zorgkosten uit? Waarom hebben we rugklachten? Wat is dan wel een goede behandeling?

Ook in Uitgeest komen rugklachten helaas veel voor. Op alle leeftijden, maar vooral in de groep 30-60 jarigen. Waarom? Omdat we niet lief voor onze rug zijn! De rug is gemaakt om soepel te bewegen. Dat vinden de tientallen gewrichten en spieren in de rug fijn.

Oorzaak

Maar wat doen we? We zitten, liefst in een verkeerde houding (met een bolle rug tegen de leuning van een stoel). En we zitten het grootste deel van de dag: In de auto, achter het bureau, weer in de auto, thuis op de bank voor de TV of aan de laptop. Bovendien kan mentale spanning zich in spanning van de rugspieren vertalen. En stramme spieren verzuren en beperken de beweeglijkheid. We verstarren bovendien onze spieren door figuurlijk 'onbuigzaam' te zijn. Naar mijn ervaring ontstaat ook veel spanning in de onderrug door gebrek aan zelfvertrouwen. En door de rugpijn wordt vervolgens het zelfvertrouwen verder ondermijnd. "Er moet toch wel van alles mis zijn met de rug. Een hernia of zo".
En deze onrust zorgt er weer voor dat er onderzoek gedaan wordt in de vorm van een dure MRI (Dat zijn foto's die gemaakt worden in een tunnel m.b.v. magnetisme). Daarop is inderdaad soms een hernia te zien. Maar wat is daarvoor de behandeling? Juist: Bewegen!

Wat te doen?
Wat is dan wel goede zorg?
Negeer of behandel de pijn (met pijnstillers) en zorg op die manier dat je zo soepel mogelijk blijft bewegen.
Kun je het zitten wellicht beperken? En als zitten onvermijdelijk is, ga dan 'actief zitten', zonder de leuning te gebruiken, liefst met je voeten onder je billen. Dat is de beste houding voor de rug en wanneer je geen leuning gebruikt, beweeg je automatisch je rug.
Voorkom verkeerde houdingen!
En hoe zit het met je zelfvertrouwen? Hoeveel stress zit er in je rugspieren opgeslagen? Is de term 'onbuigzaam' wellicht op jou van toepassing?

Wees gerust als je rugklachten verbeteren door bewegen. En kom gerust naar de huisarts of fysiotherapeut met deze klacht, als je je er zorgen om maakt, of wanneer deze te hinderlijk blijft. Je kunt jezelf en de gezondheidszorg een hoop 'rooie ruggen' besparen door je rug soepel te houden!

Afbeelding
JongerenTop Noord-Holland Noord op 11 april in Schagen 6 minuten geleden
De bestelbus kan waarschijnlijk op de schroothoop.
Eenzijdig ongeluk op N246 bij Starnmeer 56 minuten geleden
Afbeelding
De Zomertijd: een sprong vooruit in de tijd 2 uur geleden
Hotel Van der Valk in Akersloot.
Nieuwe buren op splitsing Uitgeest- Akersloot 2 uur geleden
Maak jij ook zo'n prachtige foto?
Fotowedstrijd voor jongeren in Kasteeltuin Assumburg 3 uur geleden
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 20 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend gisteren
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 28 mrt, 10:00
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
Digitale krant