Afbeelding
Foto: aangeleverd

Thuisbij - het dagboek van Jan (vrijdag 26 januari 2018)

Column Jan Baaij

Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek met boeiende en soms ontroerende verhalen. In deze column schrijft Jan Baaij over zijn dagen bij Thuisbij Uitgeest.

U snapt, het was een leuke bijeenkomst deze vrijdagmorgen aan de Thuisbij-tafel.

We kregen het deze vrijdag over bijnamen. Dat was altijd een geliefd onderwerp bij de gesprekken rond het aan tafel zitten bij Thuisbij. Wie kende de aardigste bijnamen van vroeger nog. Nou, aardig? Die namen waren alleen aardig als je ze niet zelf moest dragen! Met name als de nakomeling van de oorspronkelijk bijnaamdrager voortaan met de verkleinwoordnaam door het leven moest.

Stel je voor dat vader de Knoest heette in het dorp, dan heette zijn zoon toch mooi Knoestje. Het is maar een voorbeeld. Nog erger was het als vader de Heer heette, dan heette de zoon misschien wel de Jongeheer. Het is maar weer een voorbeeld. U snapt, het was een leuke bijeenkomst deze vrijdagmorgen aan de Thuisbij-tafel.

Ilona kwam aan de tafel zitten met een donkergrijze tekening van ons Regthuyspleintje. De tekening was ondertekend en met behulp van een I-pad wist een aanwezige wizz-kid onder de Thuisbij-ers op facebook te ontdekken dat hier van een creatie van onze dorpsgenoot Henk Freyée sprake moest zijn. Als hij zich bij Ilona kenbaar wil maken, kunnen we samen wat meer van kunstenaar en kunst-werk aan de weet komen. Bijvoorbeeld uit welk jaar de tekening dateert. Henk moet ergens in de zeventig zijn, schatten wij.

Deze vrijdag kwam onze Thuisbijer Tess ook een zelf gecreëerd werkstuk aan de puzzelaars showen. Het kunstwerk had bij het voltooien nog geen naam. Wij vonden dat jammer. Je kon zo'n kunstwerk toch niet naamloos achter het raam van Thuisbij neerzetten. Dan krijg je gauw dat de argeloze kijker het een naam kwam geven. Zoiets als Oelewap. Zo noemde Tess zelf het werkstuk. En wie zijn wij om het beter te weten dan de kunstzinnige schepper/schepster zelf.

Als u, beste lezer, een dezer dagen langs komt bij Thuisbij op het Regthuisplein, kunt u de houten "zwarte piet" van Tess met eigen ogen bewonderen. Er zijn trouwens meerdere kunstenaressen op deze vrijdag met een Oelewap aan de gang geweest. Misschien dat onze galerie-houdster Ilona de werken van de andere kunstenaressen ook ten toon wil stellen. Het aardige van deze werkstukken is, dat zij zonder begeleiding gewrocht zijn. Maar ze zijn wel zo kunstzinnig geworden dat zij te zijner tijd makkelijk de vraagprijs van € 80,00 moeten kunnen opbrengen.

O ja, wij aten vandaag een goddelijke bloemkoolschotel, toegedekt met een laagje kruidig gehakt. Simpel maar heerlijk. Wij proefden de kunstzinnige hand waarmee Tinie het een en ander had bereid. Met groet van de artieste.

Lees alle dagboek verslagen op http://uitgeest.thuisbij.eu/dagboek-van-jan

Afbeelding
De Zomertijd: een sprong vooruit in de tijd 35 minuten geleden
Hotel Van der Valk in Akersloot.
Nieuwe buren op splitsing Uitgeest- Akersloot 40 minuten geleden
Maak jij ook zo'n prachtige foto?
Fotowedstrijd voor jongeren in Kasteeltuin Assumburg 1 uur geleden
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 18 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 22 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest gisteren
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Digitale krant