Een prachtig evenement in de BUCH.
Een prachtig evenement in de BUCH. Foto: Hans Brouwers

Terugblik op een stralende Veteranendag in Uitgeest en Castricum

Algemeen

UITGEEST - Voor de 14e keer organiseerden de gemeenten Uitgeest en Castricum een feestelijk programma rondom de regionale Veteranendag, die deze keer plaatsvond op de zonnige zaterdag 22 juni.

Door: Lucia Rodenburg

De regionale Veteranendag is bedoeld om (hernieuwd) kennis te maken en bij te praten met mensen die dezelfde ervaringen delen. Naast de onderlinge kennismaking staat de dag natuurlijk in het teken van waardering voor het bijzondere werk van de veteranen. De regionale Veteranendag wordt jaarlijks georganiseerd, een week voorafgaand aan de Nederlandse Veteranendag. De stoet historische legervoertuigen trok op zaterdagochtend door Uitgeest en Castricum. De colonne begon om 09.00 uur in Uitgeest en via de omliggende dorpen eindigde de rit bij het gemeentehuis van Castricum. Ook burgemeester Wendy Verkleij nam plaats in een van de legervoertuigen en reed met de colonne mee. Ter gelegenheid van de dag kwamen tijdens de rit ook twee oude Hurricane-vliegtuigen overvliegen, die dankzij de strakblauwe lucht die ochtend goed te zien waren.

Mede-organisator Ricardo Barrientos de Reus, die zelf ook op uitzending is geweest naar Irak en Afghanistan, vertelt waarom deze dag belangrijk is. "Het is een bepaald gevoel dat we met alle veteranen delen. Voor de deelnemers is hun werk een gewichtig deel van hun leven, of een gewichtig deel van hun leven geweest. Er rijden veteranen mee van verschillende missies, van vroeger tot nu. In het verleden waren dat ook veteranen die nog in de Tweede Wereldoorlog gediend hebben, die er nu helaas niet meer bij kunnen zijn. Maar net zo belangrijk is de aandacht voor recentere missies en uitzendingen."

"Sommige gemeenten organiseren de dag wat minder uitvoerig, maar hier in Uitgeest en Castricum wordt er uitgebreid aandacht aan besteed en wordt er echt uitgepakt, mag ik wel zeggen. Dat waarderen wij zeker." Op het gemeentehuis in Castricum werd de stoet ontvangen door burgemeester Toon Mans, samen met burgemeester Verkleij. Tijdens de bijeenkomst werd een minuut stilte gehouden en het Wilhelmus gespeeld. Ook gaf Ricardo een lezing over zijn ervaringen tijdens zijn uitzendingen. Na een Indische rijsttafel, oftewel de traditionele 'blauwe hap', vertrok de colonne weer in de richting van Uitgeest.

Stralende Veteranendag in Uitgeest.
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 2 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 4 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 18 uur geleden
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 23 uur geleden
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 23 uur geleden
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Te zien is de personenauto, via de provincialeweg op het naastgelegen fietspad beland.
Ernstig ongeluk op N203 bij Uitgeest 26 mrt, 11:08
Digitale krant