Molenaar Gerbrand de Vries verricht de officiële openingshandeling.
Molenaar Gerbrand de Vries verricht de officiële openingshandeling. Foto: Margreeth Anema

Feestelijke heropening molen De Kat

Algemeen

UITGEEST - De poort van Uitgeest leeft weer: molen De Kat is vrijdag 10 mei officieel heropend in het bijzijn van burgemeester Wendy Verkleij en Jack van der Hoek, gedeputeerde van Provinciale Staten. Ook was Ingenieur Gijs van Reeuwijk aanwezig, die met zijn team grote kennis heeft op het gebied van de renovatie van molens, sluizen, gemalen en bruggen.

Door: Margreeth Anema


Voor Van Reeuwijk was het heel bijzonder om deze klus te begeleiden, op 14-jarige leeftijd begon hij namelijk op molen de Kat aan zijn opleiding tot vrijwillig molenaar. Molenaar Gerbrand de Vries kreeg de eer om de officiële openingshandeling te verrichten: door aan het vangtouw te trekken begonnen de wieken langzaam te draaien in de wind. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om het stokje officieel over te dragen aan Paul Schoffelmeer, de nieuwe eerste molenaar. De Vries heeft veel meegemaakt als eerste molenaar op molen De Kat en één voorval is hem altijd bijgebleven.

Hij vertelt over de verwoestende brand in 1971: "Door onvoorzichtigheid tijdens rietwerkzaamheden vloog De Kat in brand. De toegesnelde brandweerauto belandde tot overmaat van ramp in de sloot en er moest een kraan aan te pas komen om deze eruit te takelen." Het zit de molenaar nog dwars dat de toegesnelde hulpdiensten destijds besloten om de dikke eiken achtkantsstijlen van de molen maar gelijk omver te trekken omdat er toch een kraan aanwezig was. Hierdoor brak de as en was de molen niet meer te redden. "Dit hadden ze nooit moeten doen, de achtkantsstijlen zijn zo enorm dik dat de buitenste laag die was aangetast door de brand er makkelijk afgeschraapt had kunnen worden," aldus de bevlogen molenaar. Met een groep Uitgeesters kreeg hij het voor elkaar om eind 1973 de herbouwing van molen De Kat te voltooien.

De Vries draagt ook het stokje over aan Paul Schoffelmeer. Paul liep al vier jaar mee met Gerbrand en mag zichzelf vanaf vandaag eerste molenaar noemen. Ook zijn vrouw is aanwezig en zijn dochter Leah, die in Uitgeest woont. "Het maakt me enorm trots dat mijn vader dit vrijwilligerswerk doet," vertelt een trotse dochter. Mieke, de vrouw van Paul, vult aan: "De studie voor molenaar is niet niks: drie jaar lang heeft Paul zitten blokken op de theorie en liep hij mee bij verschillende molens terwijl hij naast zijn vrijwilligerswerk ook een baan heeft als administrateur." Toen de kinderen het huis uitgingen viel het oog van Paul op een oproep in de krant dat er een molenaar werd gezocht. Hij dacht gelijk: dit past bij mij. Op zaterdag zal hij aanwezig zijn op de molen om belangstellenden te woord te staan en rond te leiden.

Feestelijke vlaggetjes tussen de draaiende wieken.
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 10 uur geleden
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 14 uur geleden
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 uur geleden
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00 3
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 16 apr, 10:00
Bij OBS de Wissel volgen leerlingen het Daltononderwijs.
Open Huis Daltonkindcentrum De Wissel 15 apr, 16:00
Molen De Pauw.
Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna 15 apr, 14:00
Laatste kans: schrijf je uiterlijk donderdag 18 april in en fiets mee met dé lenteklassieker.
Late Bird inschrijving: jubileumeditie Ronde van Noord-Holland geopend 15 apr, 12:00
Krommenieër Woudpolder.
Ontdek fietsend de Krommenieër Woudpolder 15 apr, 10:00
Impressie Meetlocatie.
Informatieavond over woningbouw Meetlocatie 15 apr, 10:00
Aanleg en het onderhoud van twee ondergrondse hoogspanningsverbindingen door Tennet.
Belemmeringswet Privaatrecht 15 apr, 09:00
Digitale krant