Overzicht van de herdenking bij het gemeentehuis in 2018
Overzicht van de herdenking bij het gemeentehuis in 2018 Foto: Gemeente Uitgeest

Dodenherdenking Uitgeest 2019: toespraken, muziek en poëzie

Algemeen

De Herdenkingsdienst op zaterdag 4 mei begint om 19.00 uur in de Hervormde kerk (Dorpskerk) aan de Castricummerweg. Na de herdenkingsdienst vertrekt om 19.40 uur de stille tocht naar het gemeentehuis. Bij het monument voor de gevallenen voltrekt zich het tweede deel van de herdenkingsbijeenkomst.

Hervormde kerk

Tijdens de plechtigheid in de kerk dragen leerlingen van de groepen acht van de vijf Uitgeester basisscholen eigen gedichten voor, geselecteerd als beste van hun school. Burgemeester Wendy Verkleij en gastspreekster mevrouw Corina Koster-Timmermans houden een toespraak. Mevrouw Koster-Timmermans is een kleindochter van Pieter Ouwerkerk. Dat is een van de drie gefusilleerden die bij de spoorlijn Uitgeest-Castricum zijn doodgeschoten door de Duitsers. De muzikale omlijsting van de voordrachten wordt verzorgd door het dameskoor Femmes Vocales Heemskerk onder leiding van dirigent Piet Hulsbos. 

Stille tocht

De stille tocht vanaf de Hervormde kerk vertrekt om 19.40 uur naar het oorlogsmonument op het plein voor het gemeentehuis. Inwoners in heel Uitgeest wordt verzocht vanaf 18.00 uur de vlag halfstok te hangen. De organisatie en de gemeente stellen dat zeer op prijs, in het bijzonder de route van de kerk naar het plein.

Tijdens de plechtigheid vanaf 19.45 uur bij het oorlogsmonument speelt de Uitgeester Harmonie passende muziek. Na het blazen van de Taptoe door trompettist Cor Duinmaijer en de twee minuten stilte laat de Uitgeester Harmonie het Wilhelmus klinken. De declamatie wordt verzorgd door mevrouw Dorothé Rodenburg-Glorie. Zij leest het gedicht "Waanzin verlangt een stilte" voor. 

Daarna volgt het defilé langs het oorlogsmonument. Kransen en bloemen worden gelegd door burgemeester Verkleij, vertegenwoordigers van politieke partijen, maatschappelijke organisaties, brandweer en inwoners.

Expositie basisscholen

Na afloop van de herdenking is in de hal van het gemeentehuis een expositie te bezichtigen. Deze expositie bestaat uit gedichten, teksten en tekeningen over de Tweede Wereldoorlog, gemaakt door de groepen acht van de Uitgeester basisscholen. De expositie is te zien vanaf vrijdag 26 april tot en met woensdag 8 mei.

Kranslegging bij spoorlijn

De Dodenherdenking in Uitgeest begint zaterdag 4 mei 2019 om 16.00 uur met een kranslegging door burgemeester Wendy Verkleij en leden van het college. 

Na een korte toespraak namens het comité en het blazen van de Last Post, is er een minuut stilte. Daarna wordt een gedicht voorgedragen en worden bloemen gelegd bij het monument. Dat gebeurt bij het monument aan de spoorlijn, gelegen achter het Kooghuis aan de provinciale weg (N 203) Uitgeest-Limmen. Voor deze gelegenheid is de locatie (particulier bezit van de familie Terra) openbaar toegankelijk.

Bron en foto: www.uitgeest.nl

Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 1 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 3 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 17 uur geleden
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 22 uur geleden
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed gisteren
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 16 apr, 10:00
Digitale krant