Afbeelding
Foto: Pixabay

Afval scheiden moet makkelijk zijn

Algemeen Uitgeest

UITGEEST - Negen van de tien ondervraagde inwoners van Uitgeest vindt afval scheiden belangrijk of zelfs heel belangrijk. Maar wat daarvoor de beste methode is, daarover verschillende meningen.

Vorig jaar is een enquête gehouden onder Uitgeesters waarin werd gevraagd naar hun ervaringen en meningen rond de afvalinzameling. De gemeente verwerkt de uitkomsten in het nieuwe beleidsplan over afval dat nu wordt opgesteld.

Gevraagd naar wat men nu aan afval scheidt, zijn het vooral tuinafval (88% van de deelnemers), glas (83%) en papier (79%). Textiel wordt door minder deelnemers gescheiden (55%) gevolgd door keukenafval.

Voor flatbewoners liggen de cijfers iets anders: 69% scheidt geen keukenafval vanwege ruimte, geuroverlast of ontbreken van een brengvoorziening. Glas (81%), papier en karton (61%) en elektrische apparaten (72%) worden veel beter apart gehouden.

Wat helpt?

De deelnemers aan de enquête zien het liefst verzamelcontainers in de buurt om hun afval beter te scheiden. Dat geldt het sterkst bij degenen die al gewend zijn hun restafval weg te brengen. Voor wie thuis al afvalcontainers heeft, is 37% bereid een extra container voor PMD thuis te krijgen.

Als het gaat om een extra bak thuis voor papier of PMD (plastic, metalen verpakkingen en drankkartons) of een verzamelcontainer in de buurt, dan zijn de voorkeuren ongeveer gelijk verdeeld.

Verder laat de enquête zien dat verreweg de meeste deelnemers openstaan voor veranderingen in de inzameling. Het merendeel is ook bereid wat extra moeite te doen voor betere afvalscheiding.

Afval heeft waarde

Afval is vooral grondstof, is het uitgangpunt van de gemeente, zolang je het maar goed scheidt. Verbranden is zonde voor het milieu en de portemonnee en er gaan waardevolle grondstoffen mee verloren. Landelijk is de doelstelling dat in 2025 nog maar 30 kilogram restafval per inwoner per jaar overblijft. Op dit moment hebben inwoners van Uitgeest gemiddeld nog 240 kilogram restafval per jaar.

Wethouder Jelle Brouwer geeft aan dat er om die reden veranderingen aankomen in de inzameling. "Zoals het nu gaat, bereiken we onze doelen niet. Nog steeds bestaat het restafval voor driekwart uit afval dat te recyclen is. We gaan dus volop inzetten op meer afval scheiden. Dat gaan we doen door het scheiden en inzamelen van waardevolle grondstoffen gemakkelijker te maken."

Aansluiten

De enquête laat zien dat de voorkeuren voor inzameling ook afhangen van de woonsituatie. Flatbewoners geven veel vaker aan geen plek te hebben voor een extra container in huis.

Brouwer: "We gaan per wijk kijken naar de beste mogelijkheden. En als mensen door bijzondere omstandigheden met heel veel restafval te maken hebben, kijken we naar oplossingen op maat. Afval scheiden moet uiteindelijk voor iedereen de meest logische keus zijn."

Grof vuil

Het wegbrengen van grof vuil naar het afvalbrengstation wordt gemakkelijker. De openingstijden gaan beter aansluiten bij de wensen van inwoners. Op termijn is het de bedoeling dat Uitgeesters ook terechtkunnen bij brengstations van andere BUCH-gemeenten.

Het afvalbeleidsplan wordt naar verwachting in april vastgesteld door de gemeenteraad.

Het verslag van de enquête is te vinden op www.uitgeest.nl/afval.

Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 12 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 16 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 18 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 18 apr, 20:00
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Digitale krant