Afbeelding
Foto: Facebook Gemeente Uitgeest

Verkopers voor het goede doel? Wees voorzichtig!

Algemeen

UITGEEST- Gemeente Uitgeest waarschuwt inwoners 0=68.ARC7TOI9AVd0P4dHxCv-Nmbsr-MP2U7Y5M3HnoPcsGrWdozt2ZdksNywRxT1D3oraAP0jixx_KyjUEJrYEfrAAhGTU3pxkC1RKfQklMIqqeW6FPR4elD0qitfGSnmUdJ3JvHrFYBEnpZXJJa5YsqnfajHig-eMx1HHemPVcUEeYV9EtFw7UQGWDPu2uXD23IhRfsPPeeGOYJSvrPgLORJOXGBjp2i2Q_ckK9KXh8eHhQord2134UDiExrKYqZ3fy50M3kYVZ6MtvjPY-xqA3DIJnfSHjhT1ZPCN60CO1jonlrfemIPe8j5mRnCUIAjnqEA9JYqHJ-vHklXZeIgoz_Jc-_MgwnDPBAxoqFKX-aIBYulXY0eJ1yts" target="_blank">via Facebook voor verkopers aan de deur. Sommigen beloven dat de opbrengst naar het goede doel gaat. Het is de vraag of dat zo is. Vraag daarom altijd naar een vergunning, zo melden zij.

Als toezichthouder van de goede-doelensector waarschuwt het CBF al jaren voor verkopers van kaarten, kalenders etc. die de opbrengst geheel of grotendeels in eigen zak steken. Toch krijgt het CBF nog regelmatig klachten en meldingen. Wees daarom alert.Het belangrijkste wat u kunt doen, is de verkoper vragen naar de vergunning van de gemeente. Sommige verkopers zeggen dat dit niet nodig is 'omdat het geen collecte voor een goed doel is maar verkoop van goederen'. Fout. Aan de deur verkopen ('colportage') zonder vergunning is inderdaad toegestaan, maar niet als de opbrengst (gedeeltelijk) naar een goed doel gaat. Dan hebben de verkopers in vrijwel alle Nederlandse gemeenten een vergunning nodig. Dit valt namelijk expliciet onder de collectevergunning.

Sommige verkopers doen een beroep op artikel 7 van de Grondwet. Daarin wordt de vrijheid van meningsuiting gewaarborgd. Dus wanneer je een pakkend citaat op een ansichtkaart zet, zou je gebruik maken van een grondrecht en hoef je geen vergunning te hebben. Dat is onzin.Vraag dus altijd naar de lokale vergunning. Volgt er een ingewikkeld verhaal en géén vergunning, dan doet u er beter aan de deur te sluiten. U kunt ook vragen (of online controleren) of het goede doel een erkenning van het CBF heeft. De erkenning is niet verplicht. Maar ook het niet hebben van de erkenning kan een signaal zijn dat de verkoper zijn eigen belang hoger heeft staan dan het belang van het goede doel. Wees dus voorzichtig. Natuurlijk kan een verkoper de beste bedoelingen hebben, maar dan is het ook geen probleem om bij de gemeente een vergunning aan te vragen en/of door het CBF erkend te worden.

Klachten?

Voor klachten over dubieuze verkopers aan de deur kunt u zich melden bij CBF toezichthouder goede doelen
 

Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 42 minuten geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 2 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 16 uur geleden
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 21 uur geleden
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed gisteren
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 16 apr, 10:00
Digitale krant