Afbeelding
Foto: aangeleverd

Transferium verliest rechtszaak tegen gemeenten over aanbesteding jeugdzorg

Algemeen

De gesloten jeugdzorginstelling Transferium in Heerhugowaard heeft een rechtszaak tegen achttien gemeenten in Noord-Holland, waaronder gemeente Uitgeest, verloren. Transferium maakt bezwaar tegen een openbare aanbesteding, waardoor de instelling vreest dat ongeveer honderd kwetsbare jongeren opeens buiten de eigen regio moeten worden geplaatst. Maar de vordering is afgewezen, heeft de rechter in Amsterdam bepaald, zo meldt mediapartner NHnieuws. "Gemeenten in Noord Holland Noord hebben voldoende onderzocht dat de winnende aanbieding een realistisch alternatief biedt, dat past binnen het wettelijk kader", aldus de rechter.

"We zijn erg verdrietig en hadden dit niet verwacht", aldus Vrank Post, woordvoerder van het Transferium. "Het is erg spijtig dat zo'n zorginstelling als de onze niet de kans krijgt om die zorg te blijven verlenen. We maken ons vooral zorgen over de toekomst van de jongeren." Hoe het nu verder gaat, is nog onduidelijk. "We gaan in ieder geval in gesprek met de gemeenten om te overleggen over de zorgcontinuïteit. Het volledige interview dat Post gaf aan NHnieuws kunt u lezen via deze link.

De gemeenten laten in een reactie weten dat ze "op zeer korte termijn" in gesprek gaan met Parlan en met Horizon. "Wij gaan ons ervoor inzetten dat elk kind – of het nu reeds in Transferium verblijft of nieuw in zorg komt bij Horizon – de JeugdzorgPlus krijgt die het nodig heeft", schrijven ze. Wethouder John Does uit Heerhugowaard, woordvoerder van de achttien gemeenten, vult aan dat alle partijen één gemeenschappelijke drijfveer hebben. "Jongeren hebben recht op de best mogelijke zorg. Daar zijn we het over eens. Elk kind verdient een toekomst en we hebben er vertrouwen in dat wij samen tot afspraken komen over de zorgcontinuïteit om de onrust bij jongeren, ouders en betrokkenen spoedig weg te kunnen nemen."

In de gesloten jeugdzorginstelling zitten jongeren met zeer ernstige problemen, zoals zelfdestructie, agressie en verslaving. Na het overhevelen van de jeugdzorg naar gemeenten in 2015 kunnen deze gemeenten kiezen om via een openbare aanbesteding te bepalen wie deze zorg mag geven.

Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 6 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 10 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 12 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Digitale krant