Afbeelding
Foto: aangeleverd

Samenwerking mondt uit in nieuw project: mediakunsteducatie IJmond

Algemeen

Verbeelding, creativiteit en techniek met elkaar verbinden zodat de basisschoolleerlingen van nu klaar zijn voor de wereld van morgen. Dat is wat Cultuurhuis Heemskerk en Centrum voor de Kunsten Beverwijk voor ogen hadden toen zij met Techport en met basisscholen de Lunetten, Otterkolken en de Zeester in gesprek gingen over het project Mediakunsteducatie IJmond.

Mediakunsteducatie IJmond kan door de toekenning van het Fonds voor Cultuurparticipatie starten. Het Fonds juicht de basisgedachte van creatief idee naar technische uitvoering én de brede samenwerking in de regio toe. Cultuurhuis Heemskerk en Centrum van de Kunsten Beverwijk zijn verheugd met de toekenning en kijken uit naar de samenwerking met de basisscholen en Techport.

Directeur Mirjam du Cloo van Cultuurhuis Heemskerk: "We zijn heel blij dat we dit project kunnen gaan ontwikkelen. Het is enorm belangrijk dat kinderen goede educatie op krijgen het gebied van media en techniek. Dat is nu al belangrijk, maar dit wordt in de toekomst steeds belangrijker. Met het project Mediakunsteducatie IJmond kunnen we de scholen in Heemskerk en Beverwijk nog beter ondersteunen bij de ontwikkelingen in het onderwijs. Ook de samenwerking met Centrum voor de Kunsten Beverwijk en Techport biedt veel nieuwe mogelijkheden."

"Kinderen hebben van nature een levendige fantasie en zijn buitengewoon creatief. Ik vind het belangrijk dat ze die leren gebruiken, want iedere technische innovatie start bij het creatieve proces", vult Debora Vollebregt, directeur Centrum voor de Kunsten Beverwijk aan. "Of zoals een deskundige onlangs in een vraaggesprek op TV zei: 'De mens gaat het nooit winnen van de machine, dus waar we ons in moeten onderscheiden is verbeeldingskracht in plaats van rekenkracht.' De maakindustrie is een grote bedrijfstak in IJmond, dus is het niet meer dan logisch dat we op school meer aandacht willen besteden aan onderzoek en experiment."

Cultuurhuis Heemskerk, Centrum voor de Kunsten Beverwijk, Techport en basisscholen de Lunetten, Otterkolken en de Zeester starten in januari 2019 met de pilot. De lessenreeksen, die Cultuurhuis Heemskerk en Centrum voor de Kunsten Beverwijk met de scholen ontwikkelen, sluiten aan bij de belevingswereld en directe leefomgeving van de leerlingen, de 21st Century Skills en de zeven werelden van de techniek. In 2021 wordt de pilot afgesloten met een MediakunstConferentie. Daarna kunnen alle scholen in Beverwijk en Heemskerk meedoen aan het programma Mediakunsteducatie IJmond.

Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 2 uur geleden
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 5 uur geleden
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 7 uur geleden
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus gisteren
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 16 apr, 10:00
Bij OBS de Wissel volgen leerlingen het Daltononderwijs.
Open Huis Daltonkindcentrum De Wissel 15 apr, 16:00
Molen De Pauw.
Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna 15 apr, 14:00
Laatste kans: schrijf je uiterlijk donderdag 18 april in en fiets mee met dé lenteklassieker.
Late Bird inschrijving: jubileumeditie Ronde van Noord-Holland geopend 15 apr, 12:00
Digitale krant