Ludieke actie van de flatbewoners van de Houtzaagmolen.
Ludieke actie van de flatbewoners van de Houtzaagmolen. Foto: Aangeleverd

Terugblik op Sint-Maarten

Algemeen

UITGEEST - Zondag 11 november, rond 17.30 uur komt Gulsum de Dekamarkt uit gelopen met een grote zak vol snoepjes. "Ik was niet vergeten dat het vanavond Sint-Maarten is maar mijn vriend en ik zijn onverwachts thuis, dus ik heb snel een lekkere zak snoep gehaald." Gulsum woont met haar vriend in een appartementencomplex en ze verwachten niet zoveel kindjes. "De kinderen gaan eerder langs eengezinswoningen, toch?" vraagt de vriend van Gulsum zich hardop af.

Door: Margreeth Anema

Dat dit niet het geval is blijkt op de Burgemeester Roosmalenstraat. Op nummer 31 in de flat Houtzaagmolen maken de bewoners het de kinderen en zichzelf makkelijk. Op ludieke wijze doen deze vindingrijke flatbewoners gezellig mee met het sint-maartensfeest. Er hangt een briefje met instructies aan de gevel: Druk op de bel bij de deur van de flat, zing door de intercom, ren terug en kijk omhoog. Aldaar zien de verraste kinderen een emmertje met snoep aan een touw vanaf tweehoog naar beneden zakken. Hilarisch!

"De huizen waar we een mandarijn kregen sloegen we over"
Sterre, Indy, Jessica en Iris zitten in groep 8 van de Molenhoek. Bij Jessica is haar lampion al kapot en het is nog maar 18.00 uur. Het deert de meiden niet. Ze zingen uit volle borst bij de voordeur van Michel, hij woont op een A-locatie aan de Middelweg. Zijn huis is niet te missen voor de sint-maartenlopers. "Ja, mijn deur kan wel open blijven staan, het is altijd druk hier," vertelt hij. "Ik was er zelf zo eentje die tot half negen doorging, en de huizen waar je een mandarijn kreeg sloegen we over. Op een gegeven moment wisten we precies welke huizen dat waren," lacht hij. Zelf heeft hij dan ook een enorme schaal met Milky Ways, gummiberen en andere snoepjes, en de tuin heeft hij gezellig gemaakt met kaarsjes. De overbuurman, Henk Heine, heeft twee jaar geleden zijn schoenmakerij gesloten en omgetoverd tot woonhuis, maar hij mist de aanloop wel. Daarom geniet hij vanavond extra van de kinderen die bij hem komen zingen voor een zakje chips. "Vroeger zeiden ze tijdens Sint-Maarten: kom, we gaan naar de schoenmaker, daar krijg je een oude zool." Hij moet er nog om lachen.

Rode koontjes
Pip en Sanne zitten samen op de Binnenmeer, ze hebben op school een hele coole rap geleerd. Ze volgen een uitgestippelde route en eindigen bij opa en oma. De jongste sint-maartenloper op dat moment aan de Middelweg is de 2-jarige Lizzy. Ze heeft een prachtige lampion geknutseld met haar moeder en er hangt een koord met gekleurde lichtjes om haar schoudertjes. Haar rugtasje is half gevuld maar ze is al onderweg naar huis met mama, het was een kort rondje maar aan haar rode koontjes te zien is het ook bedtijd.

Op social media was te lezen dat het in omliggende gemeenten rustiger was dan normaal. Daar was in Uitgeest niets van te merken. Tussen 18.00 uur en 19.00 uur kwam Sint-Maarten rustig op gang tussen Cafetaria Family en de pizzeria, want wat is nu lekkerder dan de avond te starten met een patatje of een pizzapunt? Rond 19.00 uur stond de teller bij een huis aan de Middelweg al op 160 kinderen: "Een indrukwekkende opkomst," aldus de bewoner.

Sommige tuinen waren 's middags al vrolijk versierd.
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 20 minuten geleden
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 20 uur geleden
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 22 uur geleden
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank 23 uur geleden 1
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Afbeelding
Abonnement voor het nieuwe zwemseizoen? Nu in de voorverkoop! 21 apr, 16:00
Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest.
Seizoenswandeling Noord-Hollandpad "maakt zaken zichtbaar en bespreekbaar" 21 apr, 12:00
Gepassioneerd vertelt Arie Zonjee over (de geschiedenis) van zijn Stokkenfabriek op de Meldijk.
S.U.S.-excursie naar de stokkenfabriek:"Een bijzonder uitstapje door het erfgoed van ambacht" 21 apr, 10:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 19:00
Omslag 'Van huisarts toen naar huisarts nu'
Boek Dirk Jan van Wijk uitverkocht 20 apr, 12:00
Stolpersteine / Struikelstenen worden ook in Uitgeest geplaatst.
Plaatsing 'stolpersteine' (struikelstenen) in Uitgeest 20 apr, 10:00
Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 19 apr, 16:00
Digitale krant