Jachthaven Zaadnoordijk
Jachthaven Zaadnoordijk Foto: Vereniging Oud Uitgeest

Jaarboek Hutgheest 2018 Vereniging Oud Uitgeest

Algemeen

Het is weer november. De maand van de uitgave van het jaarboek de 'Hutgheest' van Vereniging Oud Uitgeest. Ook dit jaar staat het weer vol met boeiende verhalen uit het verre verleden, maar ook met interessante artikelen uit de recente geschiedenis.

Het openingsartikel is gewijd aan de 'Uitgeesters in dienst van de VOC'. In dit artikel wordt het ontstaan van de Verenigde Oost-Indische Compagnie beschreven en in welke periode daarvan Uitgeesters werkzaam waren op de schepen. Prachtige afbeeldingen van schilderijen die betrekking hebben op deze geschiedenis maken het geheel compleet.

Met het artikel 'Uitgeest en zijn criminelen' wordt de rechtsgang beschreven rond 1700. Het  leven van Huijbert Dircksz en zijn gezin, woonachtig op Dorregeest staat centraal in dit boeiende artikel. Huijbert is eigenaar van vele percelen grond, maar wordt als notoire wanbetaler der 'Gemeene landts lasten' en zijn criminele gedrag uiteindelijk veroordeeld tot 6 jaar cel.

In het artikel 'Zaadnoordijk: van bollen naar boten' wordt uiteengezet hoe Roelof Zaadnoordink uit Haaksbergen in 1778 tuinman en bloemist werd in Uitgeest. Hij kocht land en begon een bloembollenbedrijf. Vijf generaties hebben dit tot 1958 standgehouden. Rinus Zaadnoordijk gooide het roer om en begon met het vervaardigen van boten.

Eén ei is geen ei. Dat gold zeker voor Eierhandel Vermeulen. Jan sr., enige zoon van kruidnier Ab Vermeulen begint met de in- en verkoop van eieren op kleine schaal, om vervolgens een mooi bedrijf op de Kleis neer te zetten. Zijn zonen namen het na zijn tragische dood over. Uiteindelijk vonden miljoenen eieren vanuit het bedrijf op de Kleis hun weg naar binnen- en buitenland.

In het vervolg op het artikel 'Het ontstaan van de KAJ(UIT)' in de Hutgheest van 2017 wordt beschreven hoe het vanaf 1967 verder ging met de Kajuit. In de loop de jaren werden heel veel activiteiten ontwikkeld en vonden vele generaties Uitgeesters hun vertier in de locatie naast de RK kerk. Door de veranderde tijd werd de belangstelling minder en in 2002 sluiten de deuren van de Kajuit voorgoed. Door kortsluiting brandt op 30 april 2003 het gebouw af.

Ten slotte worden in de Kroniek 2017 verschillende bijzondere gebeurtenissen in Uitgeest beschreven.

Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 5 uur geleden
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 8 uur geleden 3
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam 13 uur geleden
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 22 apr, 10:00
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank 22 apr, 09:00 1
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Afbeelding
Abonnement voor het nieuwe zwemseizoen? Nu in de voorverkoop! 21 apr, 16:00
Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest.
Seizoenswandeling Noord-Hollandpad "maakt zaken zichtbaar en bespreekbaar" 21 apr, 12:00
Gepassioneerd vertelt Arie Zonjee over (de geschiedenis) van zijn Stokkenfabriek op de Meldijk.
S.U.S.-excursie naar de stokkenfabriek:"Een bijzonder uitstapje door het erfgoed van ambacht" 21 apr, 10:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 19:00
Omslag 'Van huisarts toen naar huisarts nu'
Boek Dirk Jan van Wijk uitverkocht 20 apr, 12:00
Digitale krant