Ron de Boer (l) en Rienk Wolderling (r).
Ron de Boer (l) en Rienk Wolderling (r). Foto: Ger Bus

"Vroeger was er geen tijd voor kerst, nu denk ik het hele jaar in kerst"

Algemeen

UITGEEST - "Als het kerstdorp niet staat kijk ik hier televisie." Ron de Boer leidt me rond op zijn overdekte terras waar nu een heus kerstdorp verrezen is. Het ziet er prachtig uit, het is een mini-dorp omgeven door sneeuw.

Door: Margreeth Anema


Je hebt het gevoel alsof je in een dal staat door de achterwand waar besneeuwde bergen op te zien zijn. Er is een echte skipiste, een kabelbaan, er hangen zelfs vliegtuigjes en helikopters in de lucht. Het lijkt alsof de mini-mensjes geanimeerde gesprekken voeren tussen de schoolborden waarop ook nog staat geschreven hoeveel de kerstbomen kosten. Een kerstdorp van 19 vierkante meter: "Het begon met een paar kleine huisjes, ik noem ze nu achenebbisj huisjes, het licht schijnt door de muren, ik doe ze nu ook weg," vertelt Ron de Boer. Eerst stond alles bij de open haard, daarna bouwde hij er een stellage bij boven de televisie en toen het daar ook niet meer paste ging alles naar het overdekte terras.

Andere mensen gaan de kroeg in of op vakantie
Zijn dochter vulde zijn verzameling aan met Dickensville huisjes: "Dit is het duurdere werk, die huisjes kosten wel 40 euro per stuk." Ron kreeg de smaak te pakken. Vroeger had hij een bakkerszaak, er was geen tijd voor kerst, laat staan voor kerstsfeer. Tweede Kerstdag werd zelfs gespendeerd aan de boekhouding. Bij zijn ouders thuis was het wel een kerstwalhalla, zijn moeder had zo'n mooie kribbe dat alle kinderen uit de buurt kwamen kijken. Nu denkt Ron in kerst, het hele jaar door. "Waar anderen de kroeg ingaan of op vakantie gaan verzamel ik kersthuisjes. Ik koop ook kerstpoppetjes bij de Action, ik bouw ze dan om zodat ze ook elektrisch werken."

Vorig jaar kwam de 84-jarige Rienk Wolderling een kijkje nemen in het kerstdorp. Hij had ook een groot dorp en vertelde dat het opbouwen, afbreken en het spul van zolder halen hem zwaar viel. Ron stelde voor hem hiermee te helpen. Uiteindelijk kwamen de kerstliefhebbers tot een andere deal: Ron kocht het dorp van de heer Wolderling en als de goede man nog leefde zou hij dit jaar helpen met de opbouw. Zo gezegd, zo gedaan. De beide mannen zijn erg trots op hun bouwwerk.

De burgemeester van kerstdorp Uitgeest
's Morgens als Ron opstaat houdt hij de gordijnen nog even dicht, hij zet de lichtjes aan in het kerstdorp, de muziek gaat aan en middenin zijn geliefde dorp drinkt hij zijn koffie. "Ze hebben me weleens de burgemeester van het kerstdorp in Uitgeest genoemd," grapt Ron. Het dorp is zo belangrijk voor hem dat als er een vrouw in zijn leven zou komen die hem voor de ondenkbare keuze zou stellen: het kerstdorp eruit of ik eruit, dan zou ze per direct haar biezen mogen pakken. "Ik hoop tot aan mijn dood door te gaan met mijn hobby, al zou ik het op krukken moeten bouwen," zegt Ron kordaat.

Tussen 20 november en 6 januari mag iedereen komen kijken. Iedere middag tussen 14.00 uur en 17.00 uur is het kerstdorp op Kleis 89 geopend voor belangstellenden, behalve tijdens Eerste en Tweede Kerstdag. De entree is gratis. Vroeger kwam het weleens voor dat bezoekers geld wilden geven: "Hier een bijdrage, daar kunt u mooie kersthuisjes van kopen," werd er dan gezegd. Als Ron het aanbod afsloeg lieten ze de bijdrage toch vaak achter op de trap. Ron, die het hart op de goede plek heeft, doneert de vrijwillige bijdrage nu aan een goed doel. Dit jaar heeft Ron voor KiKa gekozen, er zal een collectebus geplaatst worden bij de uitgang.

Er zijn ook oliebollen te koop in het skidorp
Het kerstdorp by night
Met besneeuwde bergtoppen op de achtergrond
De Old Mill
de skipiste
Afbeelding
De Zomertijd: een sprong vooruit in de tijd 1 uur geleden
Hotel Van der Valk in Akersloot.
Nieuwe buren op splitsing Uitgeest- Akersloot 1 uur geleden
Maak jij ook zo'n prachtige foto?
Fotowedstrijd voor jongeren in Kasteeltuin Assumburg 2 uur geleden
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest 19 uur geleden
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 23 uur geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 28 mrt, 10:00
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Digitale krant