Jogchem met zijn nieuwe (zware en grote) boek.
Jogchem met zijn nieuwe (zware en grote) boek. Foto: Margreeth Anema

Vriendenpoppetjes, samen zingen, voorstellingen en prachtige boeken tijdens Kinderboekenweek 2018

Algemeen

UITGEEST - Op woensdag 3 oktober werd de Kinderboekenweek 2018 feestelijk geopend, zo ook in Uitgeest. Bij Lees Lokaal vinden veel activiteiten plaats gedurende de Kinderboekenweek, binnen werd het gezellig versierd door Ada Molenaar, vrijwilliger vanaf de oprichting, en Ineke Los van het bestuur.

Tussen de vrolijke versiering hangt een slinger gekleurde papieren poppetjes, ieder poppetje vertegenwoordigt een vriendje. Het thema van de Kinderboekenweek 2018 is dan ook 'vriendschap'. Loes en Mees zijn aan de knutseltafel druk bezig om een vriendenpoppetje te maken: eerst uitknippen en dan mogen ze het poppetje versieren. Broer en zus doen hun uiterste best. Als het af is hangen ze hun prachtig versierde vriendje op een mooi plekje, geassisteerd door Ada en Ineke.

Loes vertelt ondertussen honderduit over haar schooldag op de Binnenmeer. In de gymzaal openden alle leerlingen de Kinderboekenweek met een lied, daarna kreeg iedereen een vriendenpoppetje om te versieren. Mees zit in groep 7 en mocht met zijn klas een voorstelling geven voor de hele school. Daarna traden Juf Rina en juf Carla op als schoonmaaksters. "Alle boeken werden schoongemaakt: een moppenboek moest bijvoorbeeld gekieteld worden met een plumeau zodat het boek wel grappig bleef," vertelt Loes enthousiast. Het leukste was de opkomst in het toneelstukje van meester Tom: alle kinderen scandeerden klappend zijn naam: "Meester Tom, meester Tom!"

Maar niet alleen bij Lees Lokaal wordt de boekenweek uitbundig gevierd, ook Han Haagsman van kantoor- en boekhandel Schuyt verwacht zeker tegen het weekend veel bezoekertjes. "In veel gezinnen is het traditie dat de kinderen vergezeld van hun ouders of opa en oma een boek mogen uitzoeken, speciaal voor de Kinderboekenweek." Populaire boeken zijn o.a. de boeken over 'Het leven van een loser', en 'Het dagboek van een Muts', dit zijn zogenaamde graphic novels: stripverhalen met het karakter van een roman.

De 5-jarige Jogchem komt met zijn moeder een boek kopen omdat het Kinderboekenweek is. Hij zit op de Kornak en daar zongen zij vanmorgen op het schoolplein met alle leerlingen het Kinderboekenweeklied. Daarna kregen zij het vriendenpoppetje om te versieren. "Ik mocht in de bovenbouw werken," vertelt Jogchem trots. Moeder legt uit dat alle klassen gemixt werden om elkaar beter te leren kennen. Jogchem houdt van boeken over dino's maar is ook gek op het prentenboek 'Kom uit de kraan!', die kent hij zelfs uit zijn hoofd. Vandaag krijgt hij van zijn moeder een prachtig prentenboek over 'Fabeldieren'.

Het Kinderboekenweekgeschenk 'De eilandenruzie' is geschreven door Jozua Douglas. "Deze schrijver staat garant voor humoristische, vrolijke en fantasierijke boeken zoals 'Operatie Pisang' en 'De ongelooflijke Ravi Ravioli', vertelt Haagsman. Verder is het prentenboek 'Kom erbij' van Milja Praagman tijdens de Kinderboekenweek verkrijgbaar voor 6,95 euro.

V.l.n.r.: Tineke, Loes, Mees en Ada bij Lees Lokaal.
Het Kinderboekenweekgeschenk en het prentenboek.
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 39 minuten geleden
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 2 uur geleden
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 16 uur geleden
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 21 uur geleden
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 21 uur geleden
ICGT-team FC Uitgeest.
Het Braziliaanse Fluminense en FC Uitgeest nemen deel aan ICGT 2024 27 mrt, 11:00
V.l.n.r. Zaliwe, Fay, Bonna, Lois, Lizzy, Jolise, Lieke, Puck, Roos, Tess en Jocelyn.
Twee rayonkampioenen voor Unitas 27 mrt, 08:00
Afbeelding
Seizoensopening voor Uitgeester Golfclub De Bakker 26 mrt, 20:00
Afbeelding
Wees gewaarschuwd voor oplichting 26 mrt, 15:15
Afbeelding
Regionale mbo-toppers winnen medailles tijdens Nederlands kampioenschap 26 mrt, 12:00
Afbeelding
Woninginbraak Kruiskamplaan 26 mrt, 11:45
Te zien is de personenauto, via de provincialeweg op het naastgelegen fietspad beland.
Ernstig ongeluk op N203 bij Uitgeest 26 mrt, 11:08
Digitale krant