Een voorbeeld van een Tiny House.
Een voorbeeld van een Tiny House. Foto: aangeleverd

Een Tiny House als sociale huurwoning. Toekomstmuziek?

Algemeen

BUCH - Maandag 1 oktober gaf Tiny House Nederland een presentatie voor de BUCH met als doel een gezamenlijk beeld te scheppen over Tiny Houses. Naast beleidsmedewerkers, wethouders en stedenbouwkundigen was ook Dick Tromp, directeur-bestuurder van Kennemer wonen, aanwezig.

Een Tiny House is een volwaardige duurzame woning, kleiner dan 50m2, vaak zonder aansluiting op de gemeentelijke nuts en het riool. De bouwkosten van deze woningen zijn laag. Vanaf 75 duizend euro heb je al een Tiny House. 

Naar aanleiding van een onderzoek in de regio blijkt er veel enthousiasme te zijn voor Tiny Houses vanuit diverse leeftijdsgroepen. Permanente bewoning op een vaste plek heeft de voorkeur. Tiny House Nederland heeft zich ten doel gesteld om het mogelijk te maken dat mensen in Nederland klein, gemeenschappelijk en duurzaam kunnen wonen. Er zijn al projecten gaande in Nederland: Den Helder en Almere hebben bijvoorbeeld al een vaste plek waar Tiny House bewoners hun droom mogen leven en de Tiny House van Marjolein, de projectleider van Tiny House Nederland, staat bijvoorbeeld in Alkmaar op een tijdelijke locatie.

De wethouders van Bergen en Castricum en de andere afgevaardigden uit de Buch waren enthousiast en verdiepten zich in de materie, maar ze hebben ook veel vragen. Ook Dick Tromp van Kennemerwonen omarmde het idee en gaf aan de mogelijkheden voor sociale huur te willen onderzoeken. Dit resulteerde ook in vragen: hoe kan erop toegezien worden dat de Tiny Houses niet door de verkeerde doelgroep gekocht of gehuurd gaan worden. Er zijn veel ouders met een leeg nest die kleiner willen gaan wonen:  zij verkopen hun woning en gaan goedkoop kopen of huren terwijl ze een behoorlijke som geld op de bank hebben, zijn de goedkope Tiny Houses juist niet beter geschikt voor mensen met een kleinere portemonnee? Of gaat het wonen in een Tiny House meer om het achterliggende idee: consuminderen, bewuster en duurzamer leven?

In Bergen, Schoorl, Egmond en Uitgeest zijn er al enkele initiatieven van toekomstige Tiny House bewoners die de koppen bij elkaar hebben gestoken. In Heiloo is er geen initiatief bekend.

Wethouder Brouwer neemt het kunstwerk in gebruik.
Kunstwerk om te betreden 12 minuten geleden
Afbeelding
JongerenTop Noord-Holland Noord op 11 april in Schagen 4 uur geleden
De bestelbus kan waarschijnlijk op de schroothoop.
Eenzijdig ongeluk op N246 bij Starnmeer 5 uur geleden
Afbeelding
De Zomertijd: een sprong vooruit in de tijd 6 uur geleden
Hotel Van der Valk in Akersloot.
Nieuwe buren op splitsing Uitgeest- Akersloot 6 uur geleden
Maak jij ook zo'n prachtige foto?
Fotowedstrijd voor jongeren in Kasteeltuin Assumburg 7 uur geleden
Kom bij de groenploeg.
Groenploeg FC Uitgeest gisteren
Proef nemen tijdens de pilot.
Resultaten pilot bekend 28 mrt, 12:00
Met een 'boule plaisir' voor lijf en geest spelen deze leden een potje Petanque.
45 Jaar jeu de boules in Uitgeest 28 mrt, 10:00
FloraState.
Nieuw talent bij Podium Laurentz 27 mrt, 20:00
Het is volop voorjaar bij het Kooghuis!
Paaseieren zoeken bij Streekwinkel het Kooghuis 27 mrt, 15:30
Een fel strijdende Billy Fatels.
Succesvolle week voor de TTAZ-teams 27 mrt, 15:00
Digitale krant