De Japanse duizendknoop bij het station, aan het eind van de parkeerplaats.
De Japanse duizendknoop bij het station, aan het eind van de parkeerplaats. Foto: Nico Brantjes

Nico Brantjes: "Help de duizendknoop bestrijden"

Algemeen

UITGEEST - Uitgeester Nico Brantjes luidt de noodklok over de Japanse duizendknoop. Het is een nogal agressieve plant die overal doorheen groeit.


Ook de reuzenberenklauw baart Brantjes zorgen. "Nu is het dus de Japanse duizendknoop die het ons lastig maakt door in de grond te woekeren en zich blijkbaar overal kan nestelen. Die plant groeit onder vochtige en droge omstandigheden, op rijke en arme gronden, in het zon en in de schaduw. Hij is dus bodemvaag. Hij trekt zich niets aan van asfalt, funderingen, tegels en beschoeiingen en kan er dwars doorheen groeien," vertelt Brantjes.

"Redenen genoeg om hem adequaat te bestrijden maar dan wel zo milieuvriendelijk mogelijk. Maar om het van deze plant te winnen moet je ze wel grondig te lijf gaan. Je moet ze dood pesten in de groei. Eerst zal je alle bovengrondse delen moeten verwijderen door ze uit te steken met zo veel mogelijk wortels eraan, want de grond is verzadigd van wortels. Doe dat met een scherpe steekschop, want de wortels zijn stug. Het gewas moet daarna worden afgevoerd," aldus Brantjes. Ook heeft hij een tip: "Niet in de groencontainer doen, maar liefst direct in de huisvuilcontainer."

"Doe het secuur, maar als de grond bovengronds weer vrij is van het gewas dan ben je er nog niet. Het schoonhouden en vrijmaken vereist discipline, want telkens als de plant zijn kop boven de grond steekt dan moet je die wegsteken. Werk schoon, want elk stukje wortel dat je laat liggen kan weer aanslaan en uitgroeien. Uitputten dus ofwel dood treiteren en dat proces kan lang duren. Geef de moed niet op, want het is de enige methode om er voorgoed vanaf te komen. Het zou een goede zaak zijn als we elkaar een beetje steunen en elkaar scherp houden door de vervuilde plekken te melden," vertelt Brantjes.

"Nog mooier zou zijn dat we in onze woonomgeving (mag ook daarbuiten) actief meewerken aan de bestrijding. Een stuk Japanse duizendknoop adopteren bijvoorbeeld. Mensen helpen die het niet meer zien zitten. Zelf ben ik al gestart met de adoptie van een hoek (60m2) duizendknoop in de gemeente Uitgeest. Zo zouden we elke melding in tuinen en plantsoenen, voor particulieren en overheden kunnen aanpakken. Omdat we veel flexibeler zijn dan de soms trage overheden kunnen we de planten regelmatiger en vlotter te lijf gaan," zegt Brantjes.

Heb je ook een woekerend probleem met de duizendknoop of de reuzenbereklauw of wil je graag helpen om Uitgeest en omgeving vrij te houden van dit probleem? "Stuur dan een mailbericht naar mij zodat we samen deze woekeraars aan kunnen pakken zonder chemische middelen." Mail Nico Brantjes op: nico.brantjes@gmail.com.

Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 6 uur geleden
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 11 uur geleden
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 14 uur geleden
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 16 uur geleden
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 16 apr, 10:00
Bij OBS de Wissel volgen leerlingen het Daltononderwijs.
Open Huis Daltonkindcentrum De Wissel 15 apr, 16:00
Molen De Pauw.
Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna 15 apr, 14:00
Digitale krant