Bakker Jan de Goede, ook wel 'De Meccanoman' genoemd, samen met zijn vrouw.
Bakker Jan de Goede, ook wel 'De Meccanoman' genoemd, samen met zijn vrouw. Foto: Margreeth Anema

'De Meccanoman' is niet te stoppen Jan de Goede heeft 's nachts eurekamomenten

Algemeen Uitgeest

UITGEEST - 'De meccanoman' wordt hij ook wel genoemd in de volksmond. Jan de Goede, bakker van beroep, ging in 2010 met pensioen en toverde zijn bakkerij aan de Bonkenburg 10 om in zijn eigen meccanowalhalla. Daar waar andere mensen het rustiger aan doen tijdens hun pensioen, heeft de bakker nu "teveel hobby's en te kort tijd", zoals hij zelf gekscherend zegt.

Door: Margreeth Anema

Jan startte al op zijn zevende met zijn grote hobby meccano. Toen hij in de puberteit zat verdwenen de bouwwerken even naar zolder, hij had toen andere prioriteiten. Na een brommerongeluk zat zijn been in het gips, Jan verveelde zich en pakte zijn hobby weer op. Als Jan aan een nieuw project begint is hij niet te stoppen. Hij bouwt geen modellen uit boekjes maar doet alles uit zijn hoofd. Als hij ergens niet uitkomt dan heeft hij vaak middenin de nacht een eurekamoment. Laatst was hij met zijn vrouw Ans in het Militair Museum in Soesterberg, daar zagen ze de opvolger van de tank met een laserkanon er bovenop. "Het zou zomaar kunnen zijn dat dit mijn nieuwe project wordt," vertelt Jan dromerig.

Jan is aangesloten bij het Meccanogilde, ie
dere maand komen meccanohobbyisten samen om tips uit te wisselen en elkaar modellen te showen. De gemiddelde leeftijd van de vierhonderd leden is rond de zeventig, dus Jan zou het fantastisch vinden als jongere mensen zich aansluiten. Jan en Ans dragen ook hun steentje bij, zij zijn verantwoordelijk voor de verzending van het clubblad.

Voor het raam aan de Bonkenburg staat zijn eerste project, een enorme paltrok houtzaagmolen. Jan deed twee jaar over dit project maar dat kwam omdat hij toen nog werkte. Hij begon in de bakkerij om vier uur 's morgens, ging na de middag even slapen en 's avonds werkte hij aan de molen.

Hij is erg trots op zijn laatste project, wat hij bouwde voor het Meccanogilde. De opdracht was om iets te maken uit de Engelse industriële revolutie. Jan moet nog een beetje lachen, want hij koos er eigenwijs voor om een van de eerste Franse auto's te maken van meccano: de 'Mancelle'. (1878-1881). Hij won hiermee de tweede prijs tijdens het feest ter ere van het 35-jarig bestaan van het gilde in het Techniekmuseum in Veldhoven.

Als u ook nieuwsgierig bent geworden naar de technische hoogstandjes die Jan de Goede maakt dan kunt u die zelf bewonderen op zaterdag 2 juni van 11.00 uur tot 15.00 uur in Hotel De Rijper Eilanden op de Zuiddijk 2a in De Rijp.

Luchtfoto van Uitgeest
Binnenkort ontvangt u berichten over uw buurt in uw inbox 50 minuten geleden
Welke stukken worden er deze raadsvergadering afgehamerd?
Raadsvergadering - 25 april 17 uur geleden
Omleidingen, volg woensdag de bordjes!
Afslag rotonde Melis Stokelaan afgesloten 21 uur geleden 3
Afbeelding
Vaten met onbekende stof gedumpt op Busch en Dam gisteren
De Karel passeerde zondag 21 april station Uitgeest.
Icoon op spoor Uitgeest 22 apr, 12:15
Varend door het Ilperveld.
Broedende weidevogels en voorjaarsbloemen in het Ilperveld 22 apr, 10:00
Voedselbank.
Met spoed gezocht: twee vrijwilligers gezocht voor de Voedselbank 22 apr, 09:00
Deelnemers aan de Ronde van Noord-Holland hebben een mooi bedrag bij elkaar gefietst t.b.v. de Nederlandse Hartstichting.
4.000 Fietsers trotseerden noordenwind tijdens Ronde van Noord-Holland 21 apr, 20:00
Afbeelding
Abonnement voor het nieuwe zwemseizoen? Nu in de voorverkoop! 21 apr, 16:00
Seizoenswandeling tussen Akersloot en Uitgeest.
Seizoenswandeling Noord-Hollandpad "maakt zaken zichtbaar en bespreekbaar" 21 apr, 12:00
Gepassioneerd vertelt Arie Zonjee over (de geschiedenis) van zijn Stokkenfabriek op de Meldijk.
S.U.S.-excursie naar de stokkenfabriek:"Een bijzonder uitstapje door het erfgoed van ambacht" 21 apr, 10:00
Bezoekerscentrum De Hoep feestelijk geopend door Ben Tap (burgemeester van Castricum), Sjakel van Wesemael (directeur Natuur en Beleving PWN) en alle aanwezigen.
Bezoekerscentrum De Hoep weer open voor publiek 20 apr, 19:00
Digitale krant