Afbeelding
Foto: Marloes Blok / Marloesblokfotografie.nl

998 Kinderen en volwassenen lopen de avondvierdaagse door Uitgeest

Algemeen Uitgeest

Maandag 23 april werd om precies 18.00 uur het lint doorgeknipt voor de start van de 57ste editie van de avondvierdaagse door burgemeester Verkleij.

Vanaf speeltuinvereniging "Kindervreugd" vertrokken tientallen kinderen en ouders onder luid gejuich van de aanwezige toeschouwers. Voor jong en oud is dit de mogelijkheid om tijdens de gezellige loop eens lekker te genieten van al het moois wat Uitgeest en omgeving te bieden heeft. Burgemeester Verkleij: "Naast het sportieve is de avondvierdaagse ook een mooie vorm van saamhorigheid en verbinding tussen de inwoners van Uitgeest". De kinderen van groep 1 tot en met 5 lopen de 5 kilometer, de oudere kinderen lopen de 10 kilometer.

Dit jaar wordt er tijdens de vierdaagse voor het eerst gewerkt met groene en blauwe pijlen om de route aan te geven. Ook worden er voor het eerst naast eindlopers ook koplopers ingezet. De koplopers mogen niet ingehaald worden. De kinderen worden vergezeld door vier vrolijk uitgedoste Party Prikkers van Recycle Valley die zwerfvuil zullen oppikken met grijpers. Zij gaan onderweg in gesprek met ouders en kinderen om uit te vinden hoe Uitgeesters zwerfvuil ervaren. De gezellige bonte stoet heeft er zin in, ze kunnen niet wachten om te vertrekken.

Het is niet overdreven warm, er staat een lekker briesje, ideale weersomstandigheden om de 5 kilometer of 10 kilometer uit te lopen op deze eerste dag van de vierdaagse. De jongsten uit groep 1 tot en met 5 beginnen vol goede moed om 18.00 uur, een kwartier later volgden de ouderen en volwassenen die de 10 km gaan lopen. Sanne Meijer, Esmee Vasbinder, Iris van der Plaat en Isa van Tongeren zitten bij elkaar in de klas op de Kornak. De 7-jarige meiden hebben een slimme tactiek om een goede tijd te lopen: zij lopen de eerste helft rustig aan en zullen de tweede helft versnellen. De opa van Sanne, die met de meiden meeloopt zal onderweg ter motivatie voor een ijsje zorgen.

De 9-jarige Jelle Renken en de 8-jarige Max Haije hebben een andere techniek, zij nemen vooral veel snoep mee voor onderweg. Max haalt trots zijn, nu nog dichte, zakje Haribo uit zijn jaszak. Ook heeft Max 's middags nog even zijn rust gepakt, zo meldt hij aan de verslaggever. De jongens pakken het serieus aan. De vader van Jelle heeft de jongens afgezet bij de start. Hij loopt al jaren mee omdat Jelle ook nog een oudere zus heeft. Vandaag blijft hij echter thuis, toch is aan hem te zien dat hij staat te trappelen om morgen weer mee te lopen.

Shelley van Velzen fungeert als aanspreekpunt van de organisatie. In het 'crisiscentrum' is het een half uur van de start ontzettend druk. "Er hebben zich dit jaar 998 kinderen en volwassenen ingeschreven", zegt ze. Voor Shelley en haar familie is de avondvierdaagse een traditie, haar man zit ook in de organisatie en haar kinderen lopen alle drie mee. "We zijn ontzettend blij met de 86 vrijwilligers en de ondernemingen uit Uitgeest die sponsoren", wil Shelley graag benadrukken, "door hen wordt de avondvierdaagse mogelijk gemaakt". Stempelaars Elly Molenaar en Gerda Mijnen zijn er klaar voor. Zij bemannen een stempelpost en dit doen zij voor de eerste keer. "Het kan natuurlijk niet beter, het is heerlijk weer en we hebben er veel zin in", aldus de vrolijke dames.

De laatste briefing is achter de rug. Shelley spreekt de vrijwilligers toe die allemaal via een oortje met elkaar in verbinding staan. Zij zijn te herkennen aan de gele hesjes. De wijkagent spreekt de verkeersregelaars nog even toe. Alles is strak geregeld, alleen de schaar, waar de burgemeester het lintje mee gaat doorknippen is niet meer te vinden. Gelukkig weet Shelley overal een oplossing voor, binnen vijf minuten regelt zij een andere schaar.

Door: Margreeth Anema

Afbeelding
Afbeelding
Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 6 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 10 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 12 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 18 apr, 20:00
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Digitale krant