Afbeelding
Foto: Gemeente Uitgeest

Bewonersavond over duurzame energie

Algemeen Uitgeest

Mensen uit de buurt met hart voor duurzaamheid en voor Uitgeest hebben de vereniging Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie (DUEC) opgericht. Zij willen alle bewoners met elkaar in verbinding brengen om zo te werken aan een duurzaam Uitgeest. Op 10 april zetten ze in De Zwaan de eerste stappen. Samen met alle bezoekers wordt gesproken over:
1. Van het gas los
2. Zonnepanelen
3. Warmte op De Koog
4. Windmolen Boekel

"Ik schrijf me in als eerste lid!" beloofde wethouder Duurzaamheid Antoine Tromp toen drie inwoners van Uitgeest vorig jaar met een initiatief kwamen voor het oprichten van de Duurzaam Uitgeest Energie Coöperatie (DUEC). De coöperatie is inmiddels een feit en op dinsdag 13 maart loste de wethouder zijn belofte in. Het college van burgemeester en wethouders van Uitgeest stelt daarnaast 10.000 euro opstartkosten beschikbaar aan de coöperatie. Wethouder Antoine Tromp: "Ik ben erg blij met dit initiatief . De oprichting van DUEC en haar toekomstige activiteiten spelen een belangrijke rol in het bereiken van onze doelen voor duurzame energie. En met een eigen coöperatie voor Uitgeest kunnen al onze inwoners op een eenvoudige manier meedoen en meeprofiteren van duurzaam opgewekte energie."

Met, door en voor Uitgeesters
Voorzitter Guus Willemsen: "DUEC wil de energie die Uitgeest nodig heeft, binnen de grenzen van Uitgeest of in de regio opwekken. Met, door en voor Uitgeesters. Geld dat aan energie wordt uitgeven blijft zo lokaal." De coöperatie heeft al concrete ideeën. Zo wordt het zwembad De Zien nu al duurzaam verwarmd met behulp van zonnewarmte. DUEC wil onderzoeken hoe de overtollige warmte kan worden opgeslagen om in de omgeving af te zetten. Daarnaast denkt de coöperatie na over zonnedaken en zonneweiden.

Zo heeft het bedrijventerrein in Uitgeest veel dakoppervlak dat geschikt is voor zonnecellen. Samen met de ondernemers wil DUEC onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor de ondernemers zelf en voor collectieve energievoorzieningen voor bewoners. Een plan waar inwoners van Uitgeest nu al van kunnen profiteren is windmolen Boekel. DUEC gaat de certificaten, die beschikbaar zijn via Duurzame Energie Coöperatie Regio Alkmaar (DECRA), aanbieden aan Uitgeesters.

Publieksavond voor inwoners
Om inwoners te vertellen wat DUEC voor hen in petto heeft, organiseren zij op 10 april om 20:00 uur (zaal open 19:30 uur) een publieksavond in De Zwaan. Wethouder Antoine Tromp zal die avond een toelichting geven op de gemeentelijke plannen voor duurzame energie. DUEC zelf geeft informatie over haar toekomstplannen en over de certificaten van windmolen Boekel. Ook horen ze graag van andere Uitgeesters wat zij zouden willen.

Onderwerp 'Windmolen Boekel' gaat over aandelen in en stroom van een windmolen op de Boekelermeer (Alkmaar). Bewoners uit de regio kunnen een deel van de windmolen in handen krijgen. Speciaal voor inwoners van Uitgeest is een pakket aandelen in deze molen beschikbaar. Op 10 april kunt u zich daarvoor inschrijven. Ook is het binnenkort mogelijk direct stroom van Boekel af te nemen. Meer informatie is te vinden op www.duec.nl.

Aanmelden voor 10 april is niet verplicht maar wordt wel gewaardeerd: www.duec.nl/contact

Bron: DUEC
Foto: Gemeente Uitgeest

Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 uur geleden
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 21 uur geleden
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed gisteren
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00 3
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 16 apr, 10:00
Bij OBS de Wissel volgen leerlingen het Daltononderwijs.
Open Huis Daltonkindcentrum De Wissel 15 apr, 16:00
Molen De Pauw.
Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna 15 apr, 14:00
Laatste kans: schrijf je uiterlijk donderdag 18 april in en fiets mee met dé lenteklassieker.
Late Bird inschrijving: jubileumeditie Ronde van Noord-Holland geopend 15 apr, 12:00
Krommenieër Woudpolder.
Ontdek fietsend de Krommenieër Woudpolder 15 apr, 10:00
Impressie Meetlocatie.
Informatieavond over woningbouw Meetlocatie 15 apr, 10:00
Aanleg en het onderhoud van twee ondergrondse hoogspanningsverbindingen door Tennet.
Belemmeringswet Privaatrecht 15 apr, 09:00
Digitale krant