Afbeelding

"Pronken met andermans veren" Ingezonden brief

Ingezonden Uitgeest

"Gemeentepagina 5 van De Uitgeester van 15 augustus heeft een artikel over het verduurzamen van historische panden. Als voorbeeld van zo'n pand werd daarbij afgebeeld 'De Swaen', Schevelstraat nr. 1.

Die herberg was al in de 16e eeuw bekend als 'De witte Swan." Het afgebeelde gebouw claimt deze afkomst met een gedenksteen in de voorgevel. Deze claim is later ook nog eens bevestigd met een monumentenbordje. Hoewel de opsteller daarvan wel enige ruimte laat voor twijfel. Terecht, want dit is de bedoelde herberg niet. In 1994 heeft Arthur Groen, toen voorzitter van de Historische Vereniging Oud-Uitgeest, na langdurig onderzoek vastgesteld dat hij stond op de plaats van nr. 4 van de huidige Kerkbuurt. Waar ondergetekende nu woont. Voor de onderbouwing van deze conclusie, zie de Hutgheest jaargang 15 nr. 2 (1994). Nu staat het eenieder vrij zijn woning de naam te geven die hij wil. Maar in dit geval is de geclaimde relatie met de oude herberg, nota bene met gedenksteen en bordje, dus pertinent onjuist. Bron van dit misverstand is vermoedelijk het boek "Geschiedenis van Uitgeest" (p. 16) van J.C. van der Loos uit 1925. Deze pastoor had wel meer op zijn geweten. Helaas heeft J.C. Krom dit standpunt overgenomen  in zijn boek "Het molenrijk Uitgeest" van 1980. Het is niet voor het eerst dat ik me stoor aan deze geschiedvervalsing, die steeds weer opduikt in de media en als zoete koek wordt geslikt. Vorige week bijvoorbeeld kwam de zogenaamde  'Swaen'  weer eens voorbij op C-TV. Ik heb niet de illusie dat deze brief daar verandering in gaat brengen. Die gevelsteen voorspel ik een langere levensduur dan de mijne. Maar ik wilde het in ieder geval nog eens op deze manier proberen. Overigens heeft Jan Deckwitz eerder al een poging gewaagd in zijn rubriek "In en om Uitgeest" in De Uitgeester van 9 september 1999.

Een korte geschiedenis, met dank aan Ria van der Eng van de HVOU: de echte 'Swaen' is terug te vinden op de eerste kadastrale kaart uit 1832 sectie B nr. 179 en 180, eigenaar Simon Twisk. Zijn dochter Gesina erft de hele zwik incl. nr. 181 (akkerland) in 1854. Haar man heette Pieter  Vooren, beroep kastelein! In 1888 wordt Klaas Vooren de nieuwe eigenaar, die de herberg in 1894 laat slopen. Klaas laat als winkelier kort daarna het huidige pand (nu Kerkbuurt 4 t/m 10) bouwen. Op HVOU-beeldbank nr. 02740 is zijn dochter voor de winkel te zien tijdens het 1eBloemenfeest in 1906 op een versierde fiets. De versiering van deze fiets bestaat uit een van witte bloemen geconstrueerde zwaan. Ja, de Voorentjes wisten wel hoe het zat. De voormalige herberg is overigens deels nog zichtbaar op een foto van Jacob Starreveld van rond 1890, die ik hier bijvoeg. Misschien wil de krant hem tonen. Deze kan men dan vergelijken met beeldbank nr. 22958 van de latere situatie.

Tenslotte, ik heb niets tegen het pand dat zich, ten onrechte dus, 'De Swaen' noemt. In tegendeel, ik ben blij dat het voor Uitgeest behouden is gebleven tijdens de kaalslag in de Schevelstraat in de 70er jaren. Dankzij particulier initiatief. Van historisch besef geeft ons gemeentebestuur zelden blijk."

Kees van den Kommer

Afbeelding
Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 7 minuten geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 4 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 6 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 20 uur geleden
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest gisteren
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Digitale krant