Foto: Marianne Jonker
Foto: Marianne Jonker

Uw historische pand verduurzamen onhaalbare opgave?

Algemeen Uitgeest

 Een duurzame woning zonder aardgas. We ontkomen er niet aan. Na 2050 wil de overheid alle woningen in Nederland van het aardgas af. Dit is al een behoorlijk lastige en kostbare opgave waarvan wij als woningeigenaren uiteindelijk zelf een groot deel zelfstandig moeten realiseren. Maar wat als u in een monument, beschermd stads- of dorpsgezicht woont? Is wonen zonder aardgasaansluiting dan onhaalbaar?

Stapsgewijs verduurzamen
Energiebesparende- en soms zelfs energieopwekkende maatregelen voor historische panden zijn goed mogelijk. Echter, het is altijd maatwerk en een uitdaging om de juiste technische oplossingen te vinden die passen bij uw eigen wensen en daarnaast de uitstraling van het pand en de kwaliteit daarvan niet negatief beïnvloeden. Om uw woning voor te bereiden op de toekomst is het verstandig om bij iedere ingreep die u aan uw woning wilt treffen goed na te denken of deze eventuele maatregelen ook op termijn verstandig zijn. 

De gemeente Uitgeest stelt het Duurzaam Bouwloket beschikbaar om inwoners gratis en onafhankelijk te adviseren over energiebesparende maatregelen, subsidie- en financieringsmogelijkheden. Hierdoor kunt u als bewoner altijd even sparren met een onafhankelijke expert en bent u er zeker van dat u de juiste maatregelen in huis toepast.

Regels en vergunningen
Voor wijzigingen aan een monument, beschermd stads- of dorpsgezicht is in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Dat geldt ook voor isolerende of energie opwekkende ingrepen, vooral als de veranderingen onomkeerbaar zijn of zichtbaar vanaf de openbare weg. De situatie kan per pand verschillen, daarom wordt het altijd aangeraden contact op te nemen met de gemeente voordat u aan de slag gaat. Dan weet u precies wat de regels zijn en of u een vergunning moet aanvragen en kan gezamenlijk gekeken worden op welke manier u het beste aan de slag kunt gaan.

Duurzaam Bouwloket
Heeft u behoefte aan gratis informatie en onafhankelijk advies over het verduurzamen van uw (monumentale) woning. Ga naar de website www.duurzaambouwloket.nl, hier vindt u praktische informatie over energiebesparende maatregelen, subsidie- en financieringsmogelijkheden en betrouwbare uitvoerende bedrijven. Voor vragen kunt u terecht bij een onafhankelijk adviseur, door te bellen (072- 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl).(Bron: Gemeente Uitgeest)

Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 2 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 6 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 8 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 22 uur geleden
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Digitale krant