Afbeelding

Gooi nooit vuil in textielcontainers...

Human Interest Regio

In een week is er op drie sorteerlocaties in Nederland van sociaal ondernemer Sympany* bijzonder afval gevonden tussen het gedoneerde textiel. Zo is er een vuilniszak met paardenpoep open gegaan en bleek een zak met piepschuim korrels bijna de gehele lading ingezameld textiel waardeloos te hebben gemaakt. Er liepen er maden over de verzamelband, omdat mensen etensresten hadden gedeponeerd in een voor textiel bedoelde container. Ook moest de sorteerband een tijd stoppen om geheel gereinigd te worden vanwege in kledingcontainers gedoneerde zakken puin en een verfblik met gele verf. De verf heeft kilo's goed herbruikbare kleding aangetast waardoor die kilo's waardeloos zijn geworden.

Steeds meer viezigheid, etensresten, paardenpoep, verf en puin komen terecht in de textielcontainers in Nederland. Inwoners die dit (bewust) deponeren in deze specifiek voor textiel bedoelde containers zorgen voor het verloren gaan van waardevolle grondstoffen en verwerking ervan kost veel geld. Daarnaast zorgt het regelmatig voor onacceptabele arbeidsomstandigheden. 

"Je vraagt je telkens af waarom mensen dit soort zaken in een kledingbak doen. Is het puur gemakzucht? Willen ze niet betalen voor het afstorten van vuil? Of is het afvalsysteem in sommige gemeenten niet duidelijk genoeg voor inwoners?" vraagt Sympany's directeur Marc Vooges zich af. "Wanneer bekend is welke specifieke containers tot veel overlast leiden dan kunnen we in gesprek met de gemeente bekijken of we de onverlaten kunnen opsporen. En wanneer alle goedwillende Nederlanders hun kleding en textiel in goed afgesloten plastic tassen aanbieden dan weten we dat dat textiel in ieder geval niet besmet raakt met eventuele viezigheid. Gelukkig komt verreweg het meeste gedoneerde textiel goed terecht."

*Over Sympany

Sympany is een textielinzamelaar en sociaal ondernemer die in Nederland met 2.400 containers ongeveer 23 miljoen kilo textiel per jaar inzamelt. Dit doet Sympany met het doel om projecten te steunen die in het teken staan van zelfredzaamheid en duurzaamheid. Sympany heeft projecten in Angola, DR Congo, Malawi en India. Verder recyclet Sympany oude kleding tot nieuwe kleding.

Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 1 uur geleden
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 6 uur geleden
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 9 uur geleden
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 11 uur geleden
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Afbeelding
Kunst en Muziek tussen de Bollen 16 apr, 10:00
Bij OBS de Wissel volgen leerlingen het Daltononderwijs.
Open Huis Daltonkindcentrum De Wissel 15 apr, 16:00
Molen De Pauw.
Stichting Oer-IJ organiseert Ommetje Nauerna 15 apr, 14:00
Digitale krant