Foto: Gerrit Bus
Foto: Gerrit Bus

Aantal klachten over vlieghinder afgelopen jaren gestegen

Politiek Uitgeest

Het aantal klachten over vlieghinder vanuit de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum en Heiloo is het afgelopen jaar gestegen. Deze cijfers komen voort uit de kwartaalrapportage van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS). De gemeenten Alkmaar en Bergen (met name door Egmond Binnen) kennen een forse stijging van de klachten over specifiek het nachtelijk vliegverkeer.

Ook de vier IJmondgemeenten kennen een stijging van het aantal klachten over vlieghinder. Deze klachten zijn er echter aan toe te schrijven dat de regio in 2017 meer te maken had met westelijke wind waardoor er meer uitgaand vliegverkeer is. De conclusies uit de 2e kwartaalrapportage van BAS staan haaks op de resultaten uit het hinderbelevingsonderzoek dat Omgevingsraad Schiphol onlangs uitvoerde onder ruim 1000 omwonenden in de omgeving van Schiphol. Uit dit onderzoek komt naar voren dat de ondervonden hinder als gevolg van vliegtuiggeluid in de regio Schiphol, vergeleken met vier jaar eerder, niet wezenlijk is veranderd.

Nader onderzoek noodzakelijkDe portefeuillehouders Schiphol van de gemeenten Velsen, Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Castricum, Bergen, Heiloo en Alkmaar hebben met belangstelling kennis genomen van de resultaten uit dit onderzoek , maar pleiten voor nader onderzoek om het verschil te duiden tussen de klachten in delen van de randen van het buitengebied en de resultaten van het hinderbelevingsonderzoek.

Streven naar vermindering van hinderHet hinderbelevingsonderzoek levert naar de mening van de portefeuillehouders geen grote nieuwe inzichten op. De waardering voor de eigen leefomgeving is onveranderd groot en de ernstige hinder van vlieghinder op eenzelfde peil (circa 14 procent). Dat is positief, hoewel de portefeuillehouders streven naar vermindering van de hinder.

Stijging aantal klachten aandachtspuntOpvallend is dat het hinderbelevingsonderzoek aantoont dat veel respondenten verwachten dat de hinder gaat toenemen. Voor portefeuillehouders is dit een aandachtspunt. De constatering dat hoe verder men van Schiphol woont hoe minder hinder men ervaart, wordt niet direct onderschreven. Juist de gemeenten op de rand van de 48 Lden-geluidscontour van Schiphol ondervinden steeds meer hinder. De kwartaalrapportage van Bewoners Aanspreekpunt Schiphol onderschrijft dit.

Bron: Gemeente Uitgeest

Dylan Starreveld.
Oproep:Help Dylan zijn doelen te realiseren 7 uur geleden
Ook Nederlandse Kampioenschappen, internationale toernooien en wedstrijden kunnen in aanmerking komen voor sponsoring.
Meer sportsponsoring provincie: "Zorgen voor variatie in topsportevenementen" 11 uur geleden
http://www.bloemendagenlimmen.nl/home
Kleurrijk Lente Spektakel, 70e Bloemendagen Limmen 13 uur geleden
Glorious Plectrums.
Open Podium bij De Zwaan Cultureel 18 apr, 20:00
Judie Kloosterman helpt samen met de Bladenmaaksters mee bij het verspreiden van de plattegrond op diverse punten binnen en buiten de gemeente.
Nieuwe plattegrond toont de parels van Uitgeest 18 apr, 15:00
Afbeelding
Eerste open weekend Fort aan den Ham: Weekend van het verdedigingserfgoed 18 apr, 12:00
Maud, Iris en Anique op de brug.
Twee rayonkampioenen in de laatste rayonwedstrijd voor Unitas 18 apr, 10:00
Afbeelding
De Uitgeester neemt bezorgklachten serieus 17 apr, 16:00
Het centrumgebied van Uitgeest. De twee kerken kaderen het centrumgebied mooi af
Enquête inwoners Uitgeest over toekomst van het dorp 17 apr, 12:00
Fort bij Krommeniedijk, ook wel Fort K'ijk genoemd.
Bezoek Fort bij Krommeniedijk tijdens het Weekend van het Verdedigingserfgoed 17 apr, 09:00
Aardappel-chemie
TalentenLabs in Bibliotheek IJmond Noord in het teken van de natuur 16 apr, 16:00
In Uitgeest liggen zonnepanelen op 52,3% van de woningen.
De gemeente Uitgeest heeft de meeste zonnepanelen van Noord-Holland! 16 apr, 12:00
Digitale krant